Cap estudiant sense internet


El col·lectiu Mataró Sense Fils és un grup de cibervoluntaris que ha iniciat un projecte per evitar que cap estudiant es quedi sense poder accedir a l'educació per falta d'internet. El projecte vol minimitzar la bretxa digital i ajudar als alumnes més vulnerables.

La Declaració dels Drets Humans proclamada per l'Assemblea General de les Nacions Unides, el desembre de 1948 ja parlava del dret universal a la informació (art. 19), a l'educació (art. 26) i a la participació (art. 27). Anys més tard, el 1959, s'aprova a Ginebra la Declaració Universal dels Drets de l'Infant, que Amnistia Internacional va resumir en un llenguatge senzill.

L'any 2003 a la Cimera Mundial sobre Societat de la Informació es va adoptar una declaració de principis que recollia aquest fragment en el seu quart punt: “Tothom, a tot arreu, hauria de tenir l'oportunitat de participar i ningú no hauria de quedar exclòs dels avantatges que ofereix la Societat de la Informació”.

Actualment disposar de connexió a internet no tan sols representa un avantatge, el fet de no tenir-ne causa una discriminació i per tant, xoca amb totes les declaracions esmentades. Exemples de situacions discriminatòries per aquest motiu en tenim tots al cap en molts àmbits de la vida quotidiana: en l'àmbit educatiu per descomptat, però també en el laboral, en el de participació ciutadana...
Des del 2011, Telefónica, l'antic monopoli estatal que tenia el contracte de “servei universal” del país, ha de garantir oferir una banda ampla a un preu “raonable” d'almenys un megabit per segon a tota Espanya.

I de sobte arriba la pandèmia de 2019 i se'ns fan evidents tantes necessitats per cobrir, algunes d'elles que convergeixen: per gaudir de l'educació caldrà que cada comunitat d'aprenentatge disposi de prou amplada de banda i equips informàtics (1 megabit/s el 2020 no és suficient).

I com passa sovint a casa nostra, és la societat civil organitzada la que comença a donar resposta de manera àgil posant en marxa la campanya Cap Estudiant Sense Internet. En aquest cas, gràcies als voluntaris de Mataró Sense Fils, una secció de la Fundació guifi.net, entitat sense ànim de lucre que promou la creació de xarxes de telecomunicacions obertes, lliures i neutrals.
La proposta pretén posar a l'abast dels ciutadans i de tota mena d'organitzacions diverses solucions tècniques per minimitzar la bretxa digital existent a la nostra societat.

Una de les maneres més ràpides de col·laborar és convertir-se en donant d'internet compartint l'accés propi amb estudiants propers. Els voluntaris han fet especial èmfasi en la seguretat per tal de garantir que només es comparteix l'excedent d'Internet del donant, en cap cas es podrà accedir a la seva xarxa privada i s'assegura que qui fa servir la connexió a Internet és un estudiant.

També es pot apadrinar directament a un estudiant amb una aportació econòmica estimada d'uns 15 euros al mes o alguna de més puntual. Evidentment tant les persones com les entitats socials o les empreses poden contribuir. Sense descartar la implicació de les administracions en el projecte, s'incentiva especialment la col·laboració amb entitats (associacions, centres educatius...) perquè tinguin les eines per a lluitar contra la fractura digital ells mateixos. I, per últim, però no menys important, podem col·laborar convertint-nos en voluntaris de la iniciativa. Com diuen al seu lloc web: “Si bé és cert que l'àmbit d'actuació concret dins les telecomunicacions ens porta a tenir majoritàriament perfils tècnics, també hi pots participar fent altres tasques, o aportant visions no tan tècniques. En la diversitat sovint es troben les idees més interessants i eficients, per això si vols col·laborar amb nosaltres, posa't en contacte”. 

És cert que en el darrer trimestre de l'any des del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya s'ha iniciat el desplegament del Pla d'Educació Digital de Catalunya 2020-23. I ja s'està fent arribar equips als docents i als alumnes que ho requereixen.
Però a vegades la solució més senzilla és la més propera, la del veí/veïna que et somriu còmplice pel carrer i et comparteix accés a internet o l'entitat del barri que s'organitza, com tantes altres vegades, per tal de contribuir en l'assoliment de drets dels ciutadans, dels infants, al dret a l'educació, a la llibertat d'expressió, a gaudir de les oportunitats que ofereix la societat de la informació, en definitiva, a fer una societat més justa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article