El Tercer Sector: una oportunitat d’ocupació pels joves


L'atur juvenil és un problema endèmic de la nostra societat que arrosseguem des de fa ja massa temps. Per aquest motiu, sens dubte ha arribat l'hora d'impulsar polítiques decisives que erradiquin aquesta problemàtica i encaminin als nostres joves cap a un futur amb més oportunitats. I a vegades, les respostes cap a un millor futur, es troben donant un cop d'ull al passat. Reflexionant sobre aquesta problemàtica, que la pandèmia està agreujant greument, em pregunto...Té sentit a Catalunya i a Espanya impulsar un pla d'ocupació per als joves inspirat en el Pla Aubry? Aquest pla fou una mesura promoguda per la ministra de Treball francesa Martine Aubry a finals dels anys 90 del segle passat, que va facilitar la creació de milers de llocs de treball per a joves entre 18 i 25 anys en el Tercer Sector de França, a través d'una contundent política de suport de contractació que finançava el 80% del sou dels joves durant 5 anys i el 60% durant els següents tres anys, El pla es denominava concretament "Nouveaux services-emplois jeunes" i estava directament vinculat al concepte de "nous jaciments de treball" que, com explicava fa uns anys l'Oriol Homs, es tractava de "noves ocupacions fonamentades en la satisfacció de qualitat de noves necessitats socials generades en societats avançades".

Sens dubte, sí, tindria sentit. Fem una mirada de les xifres a Catalunya de finals de l'any 2020: la taxa d'activitat dels joves de 16 a 24 anys, que ens diu quants joves en aquesta franja d'edat tenen feina o en busquen, era només del 43,53%; la taxa d'ocupació, que ens diu quants joves d'aquestes edats treballen, era escandalosa: un misèrrim 28,80% de joves amb feina i una taxa d'atur del 33,84%, que triplica la taxa d'atur global. I les dades en altres territoris de l'Estat són encara pitjors. La ferida és evident i els malestars socials, obvis. Si a aquestes xifres hi afegim algunes altres variables com la formació, el lloc de naixement, la discapacitat o la situació econòmica i professional dels pares, tenim una foto bastant precisa de la fractura social del país que amenaça el nostre futur col·lectiu. I la situació en aquest 2021 tendirà a empitjorar. Els confinaments continuaran, l'activitat econòmica anirà a ralentí i, abans no assolim una efectiva immunitat de grup i l'economia no torni a ser vibrant, passarà força temps. I les conseqüències de l'atur juvenil, especialment per als joves amb nivells de formació més bàsics, s'arrossegaran durant anys. Estem, per tant, davant d'una emergència social i cal una mobilització pública massiva per a crear oportunitats de feina per als nostres joves. No es pot perdre el temps. I el Tercer Sector, tant el social com l'ambiental, pot ser un aliat en la creació d'ocupació per als joves en activitats d'interès general que les fundacions, les associacions, les cooperatives d'iniciativa social i les societats anònimes laborals sense ànim de lucre desenvolupen amb prou eficàcia en els serveis d'atenció a les persones, amb especial atenció als col·lectius més fràgils i amb risc d'exclusió social, com fan els Centres Especials de Treball, les empreses d'inserció, o en els sectors emergents de l'economia verda.

Es tractaria de generar primeres oportunitats de feina per als joves, en la direcció que apuntava el programa europeu de la "Garantia Juvenil", que no ha acabat de funcionar, però amb tota l'ambició i contundència que el desafiament de l'atur juvenil reclama i amb una implicació massiva del Tercer Sector, com aliat fonamental per a la posada en marxa de polítiques públiques orientades a la cohesió social. I els programes europeus en general, i els fons Next Generation en concret, poden ser, sens dubte, una via de finançament d'una política potent en aquesta direcció.

La pandèmia i la crisi que s'inicià amb la caiguda de Lehman Brothers han posat de manifest la importància fonamental de l'Estat i les polítiques públiques davant crisis com les que estem vivint, fent perillar la idea reaganiana que "el govern no és la solució al nostre problema, el govern és el problema". Però també sabem que, sense una forta col·laboració publicoprivada i sense el dinamisme vibrant d'un teixit cívic i social dens i arrelat, les nostres societats no poden afrontar amb èxit els grans reptes que tenen al davant.

A Catalunya, el Tercer Social ha estat fonamental en el desplegament de l'Estat del Benestar, en el camp de l'educació, la salut i els serveis socials com a part del servei públic del país i, ara, podria esdevenir un aliat fonamental en la creació de milers de llocs de treball per als nostres joves.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article