Superbox, una finestra segura per a la comunicació i la imaginació durant el tractament


Tinc por! Prou! No vull que em punxin! Una altra vegada no! Per què més medicació? Estic enfadat/da! Vull tornar a casa! Aquestes són frases que els pacients pediàtrics de llarga durada acostumen a expressar quan s'enfronten a les transfusions, quimioteràpies o altres medicacions.

L'administració de la medicació intravenosa pot causar dolor, angoixa i incomprensió en els pacients menors d'edat, tot i les bones cures dels professionals. A aquests factors se sumen el patiment inherent a la patologia a causa de la pèrdua de qualitat de vida.

El doctor Pablo Velasco i l'Eunice Blanco hem estat els impulsors d'una innovadora eina que permet viure d'una forma més positiva l'experiència de la medicació, augmentant el benestar dels pacients durant l'estança hospitalària. Superbox són caixes que cobreixen els sèrums, les quimioteràpies i altres medicacions i que es poden personalitzar amb il·lustracions. És una eina innovadora per als pacients menors d'edat perquè puguin viure de forma més positiva l'experiència de la medicació i augmentar el seu benestar durant l'estada a l'hospital. En el disseny de les caixes han intervingut un equip interdisciplinari format per professionals de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron com metges, treballadors/es socials, farmacèutics, enginyers, infermeres, psicooncòlogues, la comissió de seguretat i prevenció i d'una manera molt important, pares i pacients.

Vull el meu Superheroi! El meu ídol em dona forces! Trio la foto del meu pare! Enyoro la meva mascota! Posaré la foto dels meus amics! Faré un dibuix de princeses! Ara decideixo jo! Aquestes són frases que diuen els pacients amb les Superbox. Aquests caixes permeten expressar als pacients com es troben quan trien o fan la seva il·lustració, respectant les seves emocions: alegria, melancolia, ràbia o dolor, empoderant al pacient i fent-li partícip de la presa de decisions. També millora la comunicació entre pacients i professionals.

Vall d'Hebron ha apostat així per una atenció centrada en el pacient i caracteritzada per la innovació, la humanització i l'atenció personalitzada. Les caixes són un producte segur, amable, personalitzat, versàtil, de fàcil neteja, reciclable, ecològic, eficaç, polivalent i assequible a tothom.

“Escriurem que tot no va ser fàcil”, tal com expressa la cançó d'en Miki Nuñez, qui ens l'ha cedit pel vídeo promocional. Podem dir que res no va ser fàcil, que han estat cinc anys des de l'inici del projecte per superar molts obstacles. I hem pogut desenvolupar el projecte amb el suport de la Direcció de l'Hospital Vall d'Hebron i l'empresa VecMedical, qui ha estat la responsable del desenvolupament i fabricació de les Superbox.

També han col·laborat d'una forma molt important: Fundació Anima: Olga Adell i Ferran Martínez. Francesc Ribalta, Mª del Carmen Sánchez (en memòria de Francisco Sánchez Olmos i Emilia Conesa Martínez). Il·lustradors com Mr. Wonderful (Laura de Luque), Chispum Studio (Javier Royo i Idoya Garcia de Cortazar), Ignasi Blanch, KeilaElm, Pilarin Bayés, Eduard Bertran, @inyetbook, Manel&Marc, Josep Bel, Irene Gonzalez i Afanoc. Fotògrafs: Toni Soriano, Marina Cano i Pere Soler. La música del projecte és de Miki Núñez. I personatges rellevants com Ferran Martínez, Rosalía, Marc Márquez, Alex Márquez, Dulceida, Darko Peric, i Oriol Bonet de Love of Lesbian han quedat tan contagiats pel projecte, que han volgut cedir les seves imatges per motivar als nostres pacients.

Així mateix, aquest agraïment el volem retornar als nostres pacients i, per aquest motiu, aquestes caixes estaran disponibles per a les associacions, hospitals, pacients i familiars a través del web www.superbox.es. Els beneficis de Superbox és destinaran a la recerca de la leucèmia infantil, per tots ells i pel somriure de tots aquells que ja no hi són.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article