Una campanya electoral més sense accessibilitat cognitiva (Part I)


L’accessibilitat mai ha estat el punt fort dels partits polítics a Catalunya. Cada campanya electoral que he vist en els darrers temps sempre hi ha la promesa que “a la següent campanya” faran un programa electoral en versió accessibilitat cognitiva. Des de fa com a mínim tres eleccions hi ha una taula de debat que organitza Dincat en què sempre, sense excepció, tots els partits amb representació parlamentària fan la promesa que mai més no faran una campanya sense tenir en compte aquesta versió del programa electoral.

Des de fa anys consulto si existeix aquesta versió i, fins i tot, per si de cas, escric als diferents partits polítics demanant per aquesta qüestió. I quina és la situació actual?: en referència als vuit principals partits (a criteri propi) no hi ha cap que tinguin (a l’hora de tancar aquest article 02/01/21) la versió del seu programa electoral en versió amb accessibilitat cognitiva. De fet, un aspecte que també es repeteix a totes les campanyes és la qüestionable situació que hi ha fins a un total de tres partits que ni tan sols han fet públic el programa electoral. Almenys jo no l’he sabut trobar i segurament hauria de ser un document visible tenint en compte que les eleccions són d’aquí a pocs dies i hi ha molta gent que està votant per correu.

Tot plegat fa la impressió que les campanyes, per alguns partits, no tenen el programa com a centre ideològic i es mouen més aviat per la immediatesa del moment electoral que es doni a partir d’un debat o unes declaracions sobre qualsevol tema que, potser, ni tan sols està explicitat al programa electoral.

En qualsevol cas, cal recordar als diferents partits i grups polítics que l’accessibilitat a aquesta informació és un dret i no és cap favor. Aquest dret es va votar al Parlament establint una llei que així ho feia saber. A la foto tothom s’hi va apuntar.

Per altra banda, cal recordar-los que, un cop més, l’accessibilitat cognitiva milloraria l’accés a la informació no només per a les persones amb discapacitat sinó per a la resta de la població que potser s’animarien a revisar les propostes si fossin en una versió més comprensible.

Com cada campanya, m’hi he posat en contacte amb els vuit principals partits per preguntar-los sobre aquesta qüestió. D’aquí a uns dies podrem saber les respostes, si és que n’hi ha.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article