Una campanya electoral més sense accessibilitat cognitiva (i Part II)


La revisió inicial sobre l’accessibilitat cognitiva dels programes electorals donava unes dades molt preocupants. Després que durant anys la majoria de partits prometessin fer un programa amb aquestes característiques, a l’inici de campanya no n’hi havia cap. Però a més cal destacar que n’hi havia tres dels vuit principals partits que no havien publicat el programa electoral en plena campanya.

A partir d’aquesta recerca inicial he demanat a tots aquests partits que em fessin arribar la versió del programa amb accessibilitat cognitiva. La gran majoria ofereixen algun correu electrònic o en altres casos tenen oberts els missatges directes de Twitter. Però això no vol dir que tots els partits polítics responguin a les consultes.

En concret, feta la consulta fa deu dies aproximadament (en data de construcció d’aquest article: 12.02.21 al matí) el resultat ha estat el següent:

  • Ciutadans: no va respondre el missatge.
  • CUP: no va respondre el missatge.
  • En Comú Podem: no va respondre el missatge.
  • ERC: va respondre al mail advertint que el programa estaria “en els pròxims dies”.
  • Junts: no va respondre al missatge.
  • PDeCAT: no va respondre el missatge.
  • PP: no va respondre el missatge.
  • PSC: no va respondre el missatge.

Només va respondre ERC. Poden treure vostès les seves pròpies conclusions sobre el fet de fer públic un correu electrònic o tenir missatges directes oberts però no atendre els missatges.

En aquests moments, però, ja hi ha hagut força moviment entre les diferents formacions en referència a aquest tema i podem confirmar que tant En Comú Podem com PSC han publicat els darrers dies una versió del programa electoral amb accessibilitat cognitiva amb les condicions tècniques d’Inclusion Europe per a persones amb dificultats de comprensió lectora que inclouen la validació que ha realitzat el Grup Cooperatiu TEB que ja fa temps que ofereix aquests serveis. En el cas d’ERC em consta que han construït el document, però actualment el bàner que hauria de portar a poder-lo llegir només dona accés a un correu electrònic i per tant no hi ha accés als programa electoral cognitivament accessible.

És una bona notícia que aquestes eleccions alguns partits hagin optat definitivament per fer aquesta versió de programa electoral que pot facilitar l’accés a la informació de moltes persones. No només és un deure dels partits sinó un dret de les persones de poder accedir a una informació tan important com hauria de ser un programa electoral.

En tot cas ens falta molt recorregut. No hauria de passar que aquests programes arribin amb tant retard i cal que els partits tinguis els seus programes amb temps per poder fer la traducció a llenguatge accessible.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article