L’estrès del món cooperatiu... una realitat sostenible?


A Fil a l'agulla hem dut a terme el projecte "Aprofundint en les cures a les cooperatives de treball", realitzat durant el darrer any amb el suport de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

El projecte ens ha permès posar damunt la taula el que hem après acompanyant cooperatives i altres organitzacions durant molts anys i ho hem fet de dues maneres. En la primera, a les cooperatives que ho han desitjat, els hem ofert el nostre Manual de Cures i una Eina d'Autodiagnosi en forma de qüestionari. Es tracta d'un Manual creat amb el suport d'Economia Social i Solidària de l'Ajuntament de Barcelona, juntament amb un vídeo sobre les cures, dins el projecte "Fent realitat les cures II". Amb aquestes eines, diferents cooperatives han obtingut una diagnosi de com estan, quins són els seus punts forts i els que han de treballar, i per on poden començar si volen esdevenir una organització humanament sostenible.

La segona manera de participar, i a la qual s'hi han adherit algunes cooperatives, a més de disposar del Manual i l'Eina, han comptat amb el nostre acompanyament en la diagnosi, la formació i l'assessorament per la incorporació o l'aprofundiment en les cures.

En total hi han participat 24 cooperatives i amb aquesta informació hem pogut fer un retrat del món cooperatiu, basat en 186 qüestionaris tant quantitatius com qualitatius. Aquest no vol ser un retrat generalitzable per a totes les cooperatives, però sí que ens dona algunes pistes dels elements que més incideixen en el benestar de les persones que treballen en aquest sector. Aquí en destacarem alguns.

L'estrès del món cooperatiu... és sostenible?

El 79% de cooperativistes d'aquest estudi manifesta símptomes d'estrès. Es tracta d'una xifra preocupant, relacionada amb la sobrecàrrega i la diversitat de feines, la necessitat de fer econòmicament viable el projecte cooperatiu, les jornades llargues... En moltes cooperatives fins i tot s'observa una cultura en què l'estrès sembla inevitable: es considera que és el sector (malgrat que s'observa en sectors molt diversos), que és inevitable que hi hagi pics de feina, o fins i tot es pot veure com a positiu en tant que es relaciona amb un senyal de dedicació a la cooperativa.

Què fem amb els conflictes?

La meitat de les cooperatives tenen conflictes de llarg termini no abordats, i un 32% no tenen mecanismes establerts per a la gestió de conflictes. Les persones que han participat en l'estudi coincideixen en el fet que això passa factura en forma de baixes, malestar, desmotivació, rotació de projectes, ambient de desconfiança o fins i tot persones que abandonen la cooperativa. És molt diferent la valoració de les cooperatives que tenen mecanismes de gestió i que veuen els beneficis de no deixar que els conflictes s'enquistin i enrareixin l'ambient de treball.

Malgrat això costa trobar maneres d'abordar els conflictes, bé per por a malmetre les relacions o per una cultura d'evitació. La bona notícia és que cada vegada més cooperatives es formen en aquest tema o busquen suport en la facilitació.

Els punts forts del cooperativisme

Els punts forts del món cooperatiu són la força dels equips i de la visió que l'impulsa. El 90% de les persones que han participat en el projecte se senten part del seu equip i amb motivació per treballar-hi, i el 91% senten que és fàcil demanar ajuda a la resta de l'equip quan alguna persona ho necessita.

La motivació pel treball està també lligada a la gran identificació que tenen les persones del món cooperatiu amb la visió del món de l'Economia Social i Solidària: la transformació social, l'empoderament de les persones, la creació d'unes condicions de vida digna de ser viscuda, la sostenibilitat i la transformació ambiental, la promoció dels valors del cooperativisme, de l'ètica financera, el dret a l'habitatge, la lluita contra el canvi climàtic, l'urbanisme transformador... són a la base de les cooperatives i ofereixen un espai ple de sentit a les persones que hi treballen.

Altres àrees a tenir en compte

A més d'aquestes àrees, amb la nostra recerca hem analitzat el funcionament del lideratge, els aspectes de governança i d'organització interna, la diversitat i la gestió de les discriminacions i els sistemes d'avaluació i de feedback de les cooperatives participants. El retrat obtingut ens mostra la necessitat d'abordar el benestar de les persones, alhora que ens confirma la sospita que les cures són el camí.

Per aprofundir-hi més, realitzem una jornada aquest dimarts, a les 12 h, en línia i gratuïta. Compartirem tots els resultats i presentarem el Manual d'Autodiagnosi, la nostra proposta per convidar altres cooperatives o organitzacions a mirar cap endins i aprofundir en la seva sostenibilitat humana. Per participar en la jornada cal fer inscripció prèvia a través d'aquest enllaç.

Noemí Canelles: Sociòloga, treballadora social i facilitadora de grups a la cooperativa Fil a l’agulla.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article