La necessitat de desconnectar


Ningú posa en dubte que les xarxes socials i els smartphone han canviat la vida a milions de persones, però m'agradaria reflexionar sobre la dependència que ens genera i amb això, el malestar mental i social que acaba per esgotar-nos. És necessari conscienciar sobre l'ús responsable d'aquestes eines i parar-nos a pensar en com està influint negativament en el nostre dia a dia sense adonar-nos.

Les xarxes socials, aplicacions, videojocs... persegueixen captar l'atenció de l'usuari per a així mantenir-lo enganxat el màxim temps possible, i consumir una part del nostre temps real per un temps digital innecessari per a nosaltres. Això té un nom i es diu economia de l'atenció, el model de negoci més utilitzat en les xarxes per les empreses i el que més resultat té, competint entre elles per a veure quina ens té més temps connectat a la pantalla.

Diàriament devorem milers d'estímuls com missatges, correus electrònics, etc. que saturen la nostra ment de dades i d'informació, que ens fatiguen i ens impedeix una bona concentració. La prova més clara la podem veure en els creadors més famosos d'aquests dispositius, com són Bill Gates o Steve Jobs, que restringien l'ús de la tecnologia als seus fills i els allunyava de les tablets, mòbils i ordinadors, per la qual cosa, si ells ja tenien molta prevenció davant això, la resta hauríem de prendre'ns de debò la idea de limitar-los sempre que tinguem ocasió.

La manera actual que tenim de funcionar ens permet fer moltes coses alhora i estar en contacte en qualsevol moment amb moltes persones i de qualsevol part del món, però no ens ha fet més feliços, ni tampoc més eficaços. Vivim en el temps de la infoxicació, un concepte que va ser creat per Alfons Comella per a descriure aquest consum constant de contingut digital i de visualització d'informació.

Però, quins són els efectes o trastorns més comuns que ens pot causar el fet d'estar enganxats al món virtual i a les xarxes? El primer que observem és la falta de concentració, perquè vivim en l'habitual multitasking mentre treballem o fem altres activitats, i això fa que siguem més lents i processem menys l'atenció. L'esgotament també es fa present, ja que cada vegada que tornem a una tasca després de consultar el mòbil o l'ordinador, necessitem invertir més energia per a recuperar allò que estàvem fent.

L'addicció al feedback enganxa a la persona a crear posts i a rebre likes, comentaris, etc. el que genera desànim quan no rebem aquesta falsa aprovació dels altres, especialment si són amics, això es diu "solitud digital". També veiem freqüentment problemes de relació amb els altres, segur que tots heu experimentat alguna vegada el rebuig que produeix quan parlem a algú i aquest està atenent el mòbil. En aquest sentit, les xarxes socials han influït en la nostra qualitat de comunicació i moltes vegades els conflictes sorgeixen per això.

A més, l'insomni o el somni de baixa qualitat és un altre efecte negatiu. Per exemple, exposar-se davant del mòbil o de pantalles abans de dormir, genera una estimulació neuronal que després dificulta el descans a causa de la tan coneguda "llum blava" que generen aquests dispositius.

No es tracta d'apartar-nos del món ni tampoc de renunciar als avenços de l'era digital, sinó d'aprendre a reduir la nostra relació amb la tecnologia i estar mínimament connectat sense arribar a causar-nos dependència. Hem de perdre la por a no estar pendents del mòbil a cada moment, perquè el que realment hauria d'aterrir-nos és a no viure la realitat que ens envolta, a gaudir les nostres relacions reals i no aquelles que són fictícies i amb les quals probablement ni tenim contacte.

Pregunta't quin temps de connexió forma part estrictament del treball, oci... i quin temps és simplement addicció, perquè recuperar el control del teu temps, de la teva atenció i del teu benestar mental és un dels grans reptes actuals que tenim com a societat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article