Portes obertes a la pandèmia


S'acosta el període de preinscripció als centres educatius, milers de famílies realitzaran les gestions per matricular els fills i les filles a les escoles i els instituts pel curs vinent 2021-2022.

Actualment vivim una situació similar a la de fa un any, quan l'evolució epidemiològica ho va alterar tot, les visites a les portes obertes es van suspendre i els tràmits administratius i el lliurament de documentació va passar al format telemàtic, permetent la presencialitat només amb cita prèvia.

En aquests moments tenim la gran sort de tenir els centres oberts. Amb grans sacrificis, alternant quarantenes temporals amb classes presencials, el curs va seguint el seu ritme, amb més mancances de les habituals en el dia a dia, i resistint les onades, les baixes laborals, els cribratges, la gestió de casos i el compliment de totes i cadascuna de les instruccions rebudes pel Departament d'Educació. La més recent, és la que descriu el protocol per realitzar les portes obertes presencials als centres de cara al proper període de preinscripció.

En condicions normals, els centres es preparen per a aquesta cita, exposen dibuixos i treballs a les parets, acaben un mural al pati, renoven algunes plantes per decorar l'entrada, confeccionen un bonic tríptic destacant els punts forts del centre, escriuen en lletres grosses els pilars del seu projecte educatiu, i reben amb amabilitat les 50,100, 200 mares i pares que visiten les instal·lacions i als qui es fa una xerrada informativa.

El curs passat només els centres que tenien la jornada de portes obertes programada abans de l'estat d'alarma van poder dur-les a terme, les famílies es van espavilar, com sempre, trobant alternatives, visitant la web dels centres o prenent la decisió més pràctica, i la preinscripció i la matriculació es va acabar duent a terme sense incidències destacables i amb l'habitual triomfalisme del Departament d'Educació.

Sorprenentment el 28 de desembre de 2020, quan tothom advertia que a la tornada de les vacances, les reunions de Nadal provocarien una tercera onada, es redacten les Instruccions per a l'organització de jornades de portes obertes presencials als centres educatius per al procés de preinscripció del curs 2021-2022, on s'estableix que:

Les mesures organitzatives i de prevenció són les següents:

  • Cal demanar cita prèvia al centre educatiu.
  • Els grups no poden superar les deu persones, acompanyades com a màxim per tres persones del centre.
  • Cal evitar la presència simultània de grups i, dins del grup, mantenir 1,5 metres de distància entre les persones que no formen part de la mateixa família.
  • En entrar al centre, cal prendre's la temperatura i aplicar-se gel hidroalcohòlic.
  • Cal usar mascareta en tot moment.
  • Es recomana no usar els lavabos si no és imprescindible.
  • El format de les visites ha de ser el d'una reunió, que s'ha de fer preferentment a l'aire lliure: en cas de fer-se a l'interior, cal obrir les finestres de l'espai.
  • No s'ha de lliurar cap documentació en paper.

Les famílies portem tot el curs sense poder accedir als centres, ni acostar-nos a parlar amb els tutors, ni celebrar castanyades, concerts de nadales ni comiats, i fent front a les quarantenes dels nostres infants quan apareix un positiu en un grup. I efectivament, i malauradament, estem patint la tercera onada, així i tot “ara toca” organitzar unes portes obertes presencials amb mesures de prevenció i en grups reduïts, el que suposa repartir els visitants en diferents sessions, invertint molt més temps, esforços i recursos per poder dur-les a terme.

El que amaga aquesta autorització per organitzar portes obertes presencials, és molt més greu del que sembla, el Departament d'Educació fomenta la competència entre centres, de manera que aquells que reben menys visites o menys sol·licituds de preinscripció i els "sobren places" en finalitzar el recompte, corren el risc de perdre el grup escolar, perdent també els docents que li corresponen. Aquesta és una de les fórmules més antigues de privatitzar el sector públic, aconseguir que la competència que suposen els centres privats i concertats concentri la demanda de places.

Recentment algunes direccions han pres una valenta decisió en bloc, acordada per tots els centres públics d'una mateixa ciutat o zona educativa i han comunicat de forma unànime que no celebraran jornades de portes obertes presencials, invertiran temps i esforços en fer una versió en línia, per descomptat serà la versió més segura per a mantenir més protegit a tot el personal i l'alumnat.

Famílies, tant si feu visites presencials com virtuals, trieu l'escola pública, on sempre es prioritza la seguretat per sobre de qualsevol altre interès.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article