Mapa post-Covid de l’ocupació


Tots sabem que els ajuts de l'Estat no només són limitats, sinó que a més tenen data de caducitat. Hi ha molta preocupació per saber què passarà amb la feina després de la crisi de la Covid-19. Es tracta d'un territori desconegut i és per això que ens cal un mapa que serveixi per orientar-nos.

Per fer aquest mapa, podem fer una aproximació cartogràfica que ens permetrà reunir i analitzar les dades: els percentatges d'atur; el volum de tancaments d'empreses per activitat; com afecta cada sector; els canvis en el volum de persones afiliades a la seguretat social; les perspectives de creixement per sectors; els nous sectors emergents; etc.

Però serà la topografia la que ens permetrà entendre quina és la dimensió humana d'aquests elements. Un error comú és confondre topografia i cartografia. El terme topografia deriva del grec i significa descripció del terreny. Es tracta d'una disciplina que s'aplica a totes aquelles activitats humanes que requereixen el coneixement del terreny en el qual tindrà lloc una activitat. El valor afegit és important.

És aquí on crec que hem de situar l'Informe sobre l'Impacte de la Covid-19 sobre l'economia social i solidàriaque ha elaborat la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES). En ell s'apunta que la crisi de la Covid-19 ha posat al descobert com les costures sociocomunitàries resistien l'impacte de la pandèmia. Mentrestant, les del capitalisme, mostren un sistema estructuralment fràgil que no pot garantir les condicions de vida en moments d'emergència social

Això és interessant perquè aquesta aproximació topogràfica ens permet entendre perquè l'economia social i solidària és capaç de generar experiències que dibuixen nous horitzons temporals i relacionals, amb capacitat de donar una identitat social al seu voltant. Projectes que posen en el centre la passió cívica, el compromís amb la transformació de la comunitat.

Per fer aquest mapa post-Covid de l'Ocupació ens trobem doncs amb un dilema: o posem de senyalització la dinàmica actual que desfà la dimensió col·lectiva del treball, o hi posem les iniciatives que permeten fer front a la precarietat a través de la construcció d'un sentit social. Com s'apunta en l'Informe: “El capitalisme és un sistema fallit”. En una època de pèrdua de vigència dels relats col·lectius, aposto per fer mapes que ens permetin construir noves formes de resistència i noves relacions entre vida i treball.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article