Disseny per a la inclusió social: el camí és l’objectiu


El disseny en el seu origen facilita la vida i és una eina que connecta la producció en massa de bens i objectes amb les persones que els fem servir i els “vivim”. Des de les primeres manifestacions humanes que es dona la intervenció del disseny i per això diem que aquest forma part de la cultura, de com ens expressem els éssers humans, com ens comuniquem amb l'entorn i en quina forma usem els espais, les coses, com cobrim les necessitats de la vida. El disseny va posar punxes com d'espina de peix a les primeres forquilles, va facilitar obrir les llaunes amb una anella, ajudar a crear el microones, va fer aerodinàmics i atractius els cotxes, estilitza les bicicletes inspirant-se en la natura o dignifica l'acte de netejar amb el pal de fregar.

Com que el disseny és per tot arreu —amb aquells vells lemes de “la funció fa la forma”, o el “menys és més”, que tantes discussions han causat—, com que ens acompanya en la roba que duem posada o a l'hora d'entendre la línia de metro que ens porta a casa, com que és amb nosaltres, ara també s'obre pas quan toca respondre a les necessitats socials del nostre món. Ja en els anys 70, el dissenyador industrial Víctor Papanek va publicar el seu llibre Design for the Real World, que col·loca aquesta disciplina en la posició de poder aconseguir una veritable transformació social, derivada de la seva interacció deliberada i intel·lectual amb el món.

I ja fa unes setmanes que està en marxa un projecte de cocreació que impulsa el Museu del Disseny conjuntament amb l'Associació Ojalá Projects i que convé que comprenem en totes les seves dimensions. El projecte consisteix en l'aprenentatge i cocreació entre alumnes d'estudis superiors de totes les disciplines del disseny amb diferents col·lectius en situació vulnerable, i s'ha aplegat sota el nom de “Disseny per la inclusió, el procés com a resultat”. S'impulsa posant l'accent en el procés com a marc d'aprenentatge i transformació social.

Les escoles universitàries que hi participen són: ESDAP, ELISAVA, BAU, LCI Barcelona, UOC i l'IDEM. Pel que fa a les entitats, hi prenen part el Grup Cooperatiu TEB, l'Associació Superar l'Ictus Barcelona, les Metzineres del Raval i la nostra entitat social Intress, amb el CRAE Petit Príncep, un centre residencial de la Generalitat on acollim infants que són en tutela de l'Administració.

Per primera vegada, Intress, des de l'Àrea d'Infància i Família, es suma a un projecte del Museu del Disseny i l'Associació Ojalá Projects que pren un caràcter marcadament social i per a la inclusió. Entre diverses experiències i sessions de treball previstes, les persones participants podran assistir i ser protagonistes de jornades de participació i cocreació, incloent-hi també una visita al Museu del Disseny, situat a Barcelona. I pel que fa al nostre centre residencial d'infància, en farem una transformació i un tractament dels espais que, esperem, ens ajudarà a millorar la vida i el benestar de totes les persones que ocupem i fem vida al centre.

(Per a més informació del projecte podeu consultar: www.dissenyxinclusió.com o seguir a les xarxes: @Museudeldisseny i @OjalaProjects)

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article