La cura de la salut mental no pot esperar


Fa tot just un mes se celebraven les eleccions al Parlament de Catalunya. Els diferents partits es van comprometre a actuar per trobar solucions per pal·liar els efectes de la Covid-19 en diferents àmbits: econòmic, sanitari, educatiu, residencial, infants i joves... i també amb la salut mental de tota la població, tot i que, cal dir-ho, de manera desigual. I encara que sigui tard, francament, ens n’alegrem, per què ja no podem esperar més. Necessitem que es formi govern i que comencin a treballar immediatament. La situació és massa greu i la salut mental de moltes persones, cada cop està més malmesa.

La societat ja és coneixedora de l’impacte sense precedents de l’actual emergència de salut mundial a causa de la Covid-19 en la salut mental de milions de persones, però no podem passar per alt que el panorama de salut mental ja era greu i no tenia un finançament digne al nostre país.

Segons les dades recollides per l’Agència de Salut Pública, ha augmentat de forma considerable la població que refereix simptomatologia ansiosa, depressiva i/o amb malestar emocional. Caldrà estar atents, especialment, als col·lectius de les persones cuidadores, els professionals sociosanitaris, les persones amb problemàtiques de salut mental prèvies o els infants, adolescents i joves.

L’Organització Mundial de la Salut ja ha assenyalat que és crucial tractar “les necessitats en salut mental com un element central de la nostra resposta a la pandèmia de la Covid-19 i la nostra recuperació”. I afegeix: “No prendre’s seriosament el benestar emocional de les persones conduirà a costos socials i econòmics continuats per la societat”. Si ja no arribàvem a donar cobertura a les necessitats de la ciutadania abans de la Covid-19, sembla clar que l'actual model no podrà donar-hi la resposta que cal. És imprescindible restablir, reforçar i incrementar els suports i serveis de salut mental.

Així doncs, ara és crucial impulsar el model de salut mental comunitària, un model de mirada àmplia, transversal, orientat a la recuperació de les persones, l’apoderament i la inclusió social. Un model fonamentat en la protecció dels drets en tots els àmbits d’atenció a la salut mental tal com assenyala la Convenció de Nacions Unides. Un model que garanteixi respostes adients a necessitats múltiples: de salut, socials, educatives, d’inclusió, d’ocupació, etc. I que incorpori la perspectiva de gènere en els diversos àmbits d’intervenció per tal de garantir una atenció adient també a les dones.

Una aposta global, ferma i decidida, que situï la salut mental i les persones al centre de les polítiques públiques i permeti atendre de forma adient tota la ciutadania.

La xarxa d’associacions i entitats que treballem per la salut mental al nostre país ens hem mantingut ferms i al peu del canó durant la pandèmia. Els suports que oferim han estat cabdals per a les persones i el seu treball coordinat ha permès atendre i acompanyar milers de persones, analitzar les necessitats més emergents i posar-les en coneixement de l’administració.

Davant de les situacions d’aïllament i de manca de suports presencials i/o formals, les entitats han adaptat i reorientat la seva tasca per continuar donant suport social i comunitari, i han mantingut serveis i activitats de forma telemàtica quan ha calgut amb la finalitat de seguir acompanyant a les persones.

Responsables polítics, som els vostres aliats. Teniu tot un moviment social de salut mental disposat a col·laborar. Però necessitem la vostra ajuda per avançar més i millor. Les associacions de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies seguirem treballant incansablement, esperem que des de les institucions del país s’hi posin també ben aviat. Perquè la situació és massa greu i no podem esperar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article