No a les retallades socials


El passat 12 de maig el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, sacsejava l’opinió pública amb l’anunci d’un duríssim paquet de mesures per retallar el dèficit públic. Entre elles, moltes que afecten de ple a les polítiques socials que tant ens han costat d’aconseguir.

Vagi per endavant que des de la Taula del Tercer Sector Social, l’organització que representat les entitats socials catalanes, considerem que es necessari comptar amb uns comptes públics sanejats i equilibrats. Però aquest balanç pressupostari no es pot aconseguir a costa dels més desfavorits, dels més necessitats. Les mesures impulsades pel govern espanyol són injustes i són completament inacceptables perquè van contra els col·lectius més vulnerables i fràgils (gent gran, immigrants, infants...) de la nostra societat. Són intolerables en qualsevol moment, però molt més en una conjuntura de crisi. En una situació tan difícil, retallar la despesa social només pot fer que més gent es vegi abocada a l’exclusió social i que ens precipitem cap un escenari de conflictivitat social.

Les entitats del Tercer Sector fan mans i mànigues dia a dia per mantenir els seus programes i l’ajuda als més desfavorits. Aquesta tasca necessita més que mai recursos, i no pas retallades indiscriminades. Cal equilibrar els comptes públics? D’acord. Per què no comencem pels més poderosos, que han provocat en gran part aquesta crisi, com els bancs? Per què no perseguim més i millor el frau fiscal? Per què no dissenyem un sistema fiscal en què els que més tenen paguin més i no puguin evadir capitals? Per què no retallem altres partides, com les de Defensa? Només amb una rebaixa del 4% del pressupost d’aquest ministeri, no caldria tocar les ajudes a la dependència.

Són molts els capítols per on es podria començar la retallada i moltes les vies d’ingressos que ara no s’exploren. Hi ha moltes maneres d’evitar la retallada en polítiques socials, una conquesta que ens ha costat molts anys i esforços. Desmuntar l’estat del benestar és la pitjor manera de lluitar contra la crisi. És el moment que tots ens plantem contra aquesta amenaça, que siguem proactius i que proposem idees per evitar que els més vulnerables acabin pagant una crisi que han provocat uns altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Cristina Franquet
1.

Estic totalment d'acord amb l'Àngels. Evidentment hi ha d'haver partides que justifiquin més una retallada i que els afecti menys. En tot cas les polítiques socials i econòmiques del Sr. Zapatero entren continuament en contradicció, però això no és cap novetat.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article