L’eutanàsia és un dret


Aquest de mes de març, entre restriccions de mobilitat i sessions d’investidura, ha passat desapercebuda l’aprovació definitiva per part del Congrés dels Diputats de la Llei d’Eutanàsia. Amb aquesta decisió, l’Estat espanyol passa a ser el cinquè del món a regular el dret a la mort assistida.

Dins de la llei es recull el protocol d’actuació en cas que una persona manifesti el seu desig de posar fi a la seva vida a causa d'un patiment intolerable que arriba a ser impossibilitant, així com els organismes que vetllaran per confirmar que aquesta decisió no és fruit de cap pressió ni intervenció externa.

Amb l’aprovació d’aquesta llei, culminen més de 30 anys de lluita de diverses entitats, com l’Associació pel Dret a Morir Dignament, que des de l’any 1984 fa una important tasca d’assessorament i suport a les persones que desitgen posar fi d’una manera digna a les seves vides, així com donant suport a les seves famílies, moltes vegades immerses en processos penals per haver ajudat al seu ésser estimat a posar fi al seu dolor i patiment.

La llei s’ha aprovat en un moment en el qual les darreres enquestes situaven en un 87% el grau d’acceptació de la ciutadania en relació amb aquest dret. Molt probablement, aquest grau d’acord no seria el mateix sense totes aquelles persones que van decidir iniciar la lluita en favor d’una mort digna i, en algunes ocasions, fer pública la seva mort en favor d’aquesta causa. Casos com el de Ramon Sampedro, José Antonio Arrabal o, més recentment, Maria José Carrasco han apropat d’una manera tan brutal el seu patiment i el de les seves famílies, que resultava impossible no empatitzar amb la situació que vivien i no entendre la seva decisió. Només podem agrair-los el seu activisme fins al darrer moment per visibilitzar aquesta reivindicació per aconseguir avançar fins a l’aprovació definitiva de la llei.

En contra del que alguns ens han volgut fer creure després de dècades i dècades de debat públic sobre aquesta norma, l’eutanàsia és un dret, no una obligació. Ningú no serà obligat a sol·licitar-la si no vol. Però les persones que així ho decideixen podran exercir aquest dret. El dret a decidir en quin moment volen deixar de patir. El dret a morir sabent que les persones que estimen no seran jutjades per ajudar-la. El dret a decidir posar punt final a una vida que ja ho ha deixat de ser.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article