‘Amen sam’, nosaltres som


Al llarg de l’any, hi ha una sèrie de dates que se celebren internacionalment i que estan marcades en vermell. Algunes passen desapercebudes pel gruix de la ciutadania, però n’hi ha una que segur que d’un temps ençà, no. Aquesta data és el Dia Internacional del Poble Gitano, o romà, tal com també volen ser coneguts.

A la Federació d’Ateneus no se’ns escapa el fet que si el 8 d’abril celebrem aquesta Diada, a la vegada mantenim una cita amb el record d’un greuge històric perpetuat en contra d’aquest col·lectiu al llarg de la història. Conscients de tot plegat, mirem endavant i encetem un projecte amb la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, amb la voluntat de seguir posant també les persones al centre, com hem fet sempre.

Amen sam (”Nosaltres som”, en llengua romaní) és el fruit d’aquesta col·laboració, en la qual s’ha comptat també amb la complicitat de la Generalitat i de la Fundació de La Caixa. Des de la Federació d’Ateneus, com a representants de l’associacionisme cultural, volem crear un nexe d’unió entre la nostra cultura i la d’arrel gitana. Volem contribuir a superar els estereotips que la societat occidental ha anat construint al voltant del poble gitano, integrant-los a la vida quotidiana de l’ateneisme i, per tant, de l’associacionisme català. Per la FAC, la integració social de totes les cultures que han construït la identitat social catalana és una prioritat. I com ho farem?

El 6è Congrés de la Federació d’Ateneus celebrat el 2019, va decidir obrir els ateneus al carrer, i apropar el model i la vida ateneística a aquests nous col·lectius. El projecte és de caràcter comunitari, és a dir, de fer participar no només al poble gitano i sòcies dels ateneus, sinó també l’entorn del municipi on està situat l’ateneu participant.

Per assolir aquesta fita, cada ateneu podrà escollir entre un ventall de possibilitats que inclou tallers, xerrades, actuacions musicals participatives i exposicions. Les activitats, que tindran lloc entre setembre i desembre de 2021, estaran centrades en diverses temàtiques d’interès, com la història del poble gitano, el porrajmos (holocaust gitano) o la dona gitana i el feminisme romaní. També hi haurà tallers de cuina gitana, rumba catalana i percussió flamenca i cine-fòrums, entre d’altres.

Des del primer moment que vam començar a treballar en aquest projecte en l’àmbit intern, la implicació dels ateneus que prendran part en el projecte ha estat total, i en poc temps hem pogut bastir aquesta proposta engrescadora i ambiciosa. Durant les setmanes que venen anunciarem la data de presentació del projecte, i convidarem a tota la ciutadania a involucrar-s’hi.

Finalment, volem fer una crida a la implicació de totes les entitats, seguint aquest mateix exemple, perquè entre tots anem teixint una xarxa que propiciï l’aparició de projectes d’aquest tipus, amb altres col·lectius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article