Post càncer infantil i cavalls: un gran ‘pas’ amb la rehabilitació


Si hi ha una cosa que no em deixarà mai de sorprendre és la relació que hi ha entre l'ésser humà i el cavall. Per això em sento en la necessitat d’explicar-vos un projecte ple de tendresa i sensibilitat en el qual els cavalls tenen un paper fonamental. A l’hípica Fundació Federica Cerdà, a Sant Cugat del Vallès, s’està duent a terme un nou projecte anomenat Cavalcant la Vida, que proposa fer 24 sessions d’hípica a infants dels quatre als 18 anys que hagin superat un càncer i que tinguin necessitat d’una rehabilitació terapèutica. La idea la va tenir Emilio Zegrí, president del Reial Club de Polo de Barcelona, per donar a conèixer els beneficis del cavall en el seu sentit més ampli i és el mateix club el que es fa càrrec del finançament de les 24 sessions de què consta el programa. Teresa Xipell, fisioterapeuta i pionera de la hipoteràpia al nostre país, ens explica: “Pensem a estudiar els beneficis de la teràpia assistida amb cavalls [hipoteràpia] en la recuperació dels nens posttractament del càncer amb l’objectiu d’ajudar-los a millorar la seva qualitat de vida i el seu estat anímic”.

Aquest estudi clínic es duu a terme entre l’Hospital Vall d’Hebron, l’Escola Universitària Gimbernat, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, el Reial Club del Pol de Barcelona i la mateixa Fundació Federica Cerdà, i està indicat per a aquells nens i joves que han tingut un tumor cerebral i els ha quedat algun tipus de seqüela. Les sessions del projecte Cavalcant la Vida pretenen estimular la part més afectada del genet, tal com ens explica Xipell: “L’estudi consta del 50% d’un grup de control i l’altre 50% d’un grup assistencial. La teràpia es basa a estimular el sistema sensorial, tonificar la musculatura, potenciar les habilitats i augmentar l’autoconfiança”.

Els seus beneficis es poden comprovar en les primeres sis sessions de teràpia, en les quals els nens i joves mostren un canvi en l’equilibri, l’esquema corporal i el comportament, però tampoc ens podem oblidar de la part lúdica de l’activitat, fonamental en el desenvolupament de l’infant. Però no tot consisteix a muntar: la teràpia també consisteix en el raspallat de l’animal, alimentar-lo i saber ensellar-lo, accions que contribueixen a tenir una millor autoestima i sociabilitat. El cavall té el superpoder d’equilibrar-te emocionalment. La comunicació i el vincle que es crea amb aquest gran animal que és el cavall ajuda a aconseguir un major respecte cap a un mateix.

Els cavalls tenen una energia que la persona rep positivament i, com que és un animal que no et jutja, és una motivació per al nen o jove. En les sessions es crea, al voltant del nen, del terapeuta, del mosso i de l’animal, un ambient de compenetració i seguretat que ajuda a l’estat físic i emocional. I qui sap si potser aquests petits genets i amazones el dia de demà són grans campions en l’esport eqüestre. Però, si d’alguna cosa estem convençuts, és que ara ja són campions en la vida.

Als que no han tingut mai contacte amb un cavall és complex d’explicar-los comportaments o aspectes relatius a aquest animal. Sempre he pensat i dic que són éssers màgics, i amb això no em refereixo a cap cosa esotèrica, no, em refereixo a la màgia innata d’animals que porten milers d’anys al costat de l’ésser humà, i que han creat amb nosaltres un enteniment i llenguatge més enllà de les paraules. Els cavalls tenen la facultat de transportar-te a un estat íntim, gairebé primitiu, que sovint ignores: t’acompanyen en l’exercici de conèixer-te. Una reflexió personal que comparteixo amb Teresa Xipell en relació amb el meravellós projecte Cavalcant la Vida: “Crec que perceben altres vibracions i es comporten amb gran delicadesa quan els nens interactuen amb ells”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Maribel
Magnifico artículo comparto todo lo que pones, es fantástica la labor que hace Teresa y la hípica Federica Cerda.
Maribel
En resposta a Maribel
Pili Egea Sant Cugat del Vallés
2.

Gracias Maribel.
Es un proyecto extraordinario realizado por profesionales extraordinarios para personas más que extraordinarias.

  • 1
  • 0
Maribel Sant Cugat
1.

Magnifico artículo comparto todo lo que pones, es fantástica la labor que hace Teresa y la hípica Federica Cerda.
Maribel

  • 2
  • 0

Comenta aquest article