Protegim la nostra experiència de vida


Estem començant a sortir d'un llarg túnel del temps, enfosquit per milers de persones atrapades pel coronavirus que ha pres fins ara la vida a 78.080 d'elles, la majoria d'edat avançada i moltes sense un adeu familiar relaxador.

No fou una soledat total perquè tenien la tendresa i la cura d'equips mèdics i d'infermeria que els cuidaven els seus últims moments perquè no estiguessin sols, que almenys tinguessis el seu suport. Un deu per elles i ells. Però això dissortadament no supleix del tot una mort acompanyada, efectivament.

El dramatisme de la pandèmia s'ha centrat particularment en les persones grans especialment vulnerables. Aquesta inesperada situació, que ha trencat bruscament els hàbits de convivència i relació, amb un fort sentiment de risc especialment per les persones grans.

Quan més suport i companyia necessitaven aquestes persones, queden obligatòriament confinades, sotmeses a la soledat física i emocional. Òbviament això genera estres, ansietat, por, somatitzacions i en molts casos desorientació mental. Pot també afeblir el seu sistema immunitari.

Aquí cal afegir-hi la greu crisi econòmica creada que ha eixamplat l'atur i ha enfonsat o posat al límit alguns sectors, creant un forat encara no resolt.
Aquest conjunt de factors ha posat especialment a prova la capacitat de resistència i de control de les emocions difícils.

És per aquest inesperat sotrac a l'estabilitat vital, que l'equip d'Aula Actual hem decidit fer alguna aportació – a través dels nostres tallers d'entrenament mental per a la gent gran-que permet crear estímuls per la vitalitat mental, conscients del que afirma la Neuròloga i Premi Nobel de Medicina Rita Levi-Montalcini, que el cervell aprèn fins que ens morim. Per tant, podem seguir afegint valor a les nostres estructures mentals essent conscients que aprendre és seguir creant vida, segons la doctora Levi-Montalcini.

Permeteu-me esmentar un altre estudi important: un equip científic que estudiaven l'envelliment cel·lular, constatà que aquest té molt a veure amb els telòmers que són la punta dels cromosomes. Els telòmers estan formats per repeticions en tàndem d'una seqüència d'ADN i proteïnes associades. Aquestes investigacions que s'han fet demostren que el mal funcionament dels telòmers és una de les causes de l'envelliment i de malalties diverses. Entre elles les neurodegeneratives i la diabetis.

La telomerassa que es troba en l'organisme, és un enzim que ajuda a la regeneració dels telòmers. Però també s'ha constatat que la qualitat cel·lular i la bona salut dels telòmers és fomentada per tres factors externs: la bona alimentació, l'activitat física i la qualitat de vida.

Els tallers d'entrenament mental per a la gent gran

És en aquest tercer factor que nosaltres aportem material d'estimulació i desenvolupament amb un conjunt d'exercicis que pretenen generar energia positiva al cervell perquè sàpiguen afrontar i controlar riscos de desbordament emocional i d'estrès psíquic que perjudicarien el bon funcionament dels telòmers i comprometrien un envelliment prematur.

No es tracta de cap programa miraculós: el que es pretén amb els nostres tallers és activar estimulacions que afavoreixin la salut mental.

Els continguts en centren en l'entrenament de la memòria, la capacitat de pensar amb lògica i objectivitat, el llenguatge per saber interpretar la realitat que hem d'afrontar i saber-nos comunicar millor, la creativitat com recurs per sortir de les rigideses mentals i trobar noves solucions als problemes, i finalment, aprendre a protegir-nos d'emocions tòxiques. Inclourem també alguna sessió de creixement personal.

Totes les persones, especialment a partir de certes edats, hauríem de participar en l'activació de funcions mentals com aquestes. Suposen un enriquiment de la nostra capacitat d'afrontar les pèrdues pròpies de l'edat limitant-les als mínims nivells inevitables.

Conscients d'aquests beneficis, concretament per persones grans, i donat quer la pandèmia exclou la possibilitat de tallers presencials, l'equip d'Aula Actual, com esmentava abans, hem decidit aportar nous tallers virtuals sense cost per les persones usuàries. Estan tenint un gran èxit perquè com que la dinamització es fa per videoconferència, això obra la possibilitat de participació des de qualsevol lloc: només cal aprendre a gestionar mínimament l'ordinador o la tauleta.

No renuncieu a poder seguir escrivint noves experiències de vida! Esteu a temps de demanar la vostra inscripció a [email protected]: : els cursos són totalment gratuïts.


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article