Feminisme per a homes


El problema de les violències masclistes és dels homes que l'exerceixen, no de les persones que la reben. Per això, és imprescindible que cada home identifiqui i es responsabilitzi del seu propi masclisme així com que actuï davant del masclisme del seu voltant. Només així aprofundirem en el camí de crear una societat més segura per a totes les persones: dones, trans, lesbianes, joves i infants.

Ara bé, estan els homes disposats a dedicar el temps, els diners i l'energia que suposa tot això? Fer el pas que proposem suposa que els homes cisgènere, que són els qui tenen a les seves mans el poder econòmic i polític, el relat de la història, els escenaris musicals i un llarg etcètera estiguin disposats a deixar anar, a fer un pas al costat i renunciar a certs privilegis, cosa gens senzilla ni evident.

La pregunta és, per tant: Tu, home d'esquerres progressista que vols un món feminista, estàs disposat a fer la feina que cal fer? Estàs disposat a renunciar al que cal renunciar? Estàs disposat a fer-ho des de l'ombra, sense esperar medalles ni reconeixement públic?

El món necessita que t'aturis, que reflexionis, que escoltis les veus de les persones que ja fa massa temps que criden i que et demanen justícia. La justícia no arribarà sola, només arribarà si tu fas el primer pas per aconseguir-la. Només arribarà si entens que tu ets part molt important del problema i, per tant, part fonamental de la solució.

Per fer aquest pas cal dotar-se d'espais de seguretat i confiança per tal de combinar l'actitud d'acompanyament i la confrontació. L'equilibri entre aquestes dues facetes és la clau. És comú que quan els homes comencen a fer introspecció topen amb les seves pròpies ferides, fins i tot aquelles que tenen a veure amb la seva socialització de gènere. Si bé això forma part del procés, no és suficient quedar-se aquí: els homes cisgènere han d'afrontar també com fan mal, de manera conscient i inconscient, i aprendre a fer-se'n càrrec de manera activa. Han de fer front a l'impacte que la inconsciència dels seus privilegis té en les persones del seu voltant, el món d'avui i el que està per venir.

És per això que des de fa uns anys, a Fil a l'agulla apostem per oferir propostes formatives dirigides als homes cisgènere amb la finalitat que es converteixin en els agents de canvi que necessita el món d'avui. Les formacions van dirigides a transmetre eines, conceptes i actituds que permetin acabar amb les actituds violentes (micro i macro) dels homes i a treballar el posicionament que els mateixos homes han de tenir cap a la violència d'altres homes.

Article escrit per Neus Andreu, facilitadora de grups, formadora, consultora en desenvolupament organitzacional i terapeuta individual i de parella. Directora i sòcia fundadora de la cooperativa Fil a l'Agulla.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article