Cooperativisme compromès


El cooperativisme d'iniciativa social, aquell que per llei i vocació forma part del moviment cooperatiu i de la iniciativa social sense afany de lucre del nostre país, s'articula a partir d'un doble vector. Per una banda, el sector d'activitat socioeconòmica que representa: el de serveis d'atenció a les persones; i per l'altra, una manera de fer, un model de gestió propi i diferenciat en un sector clau de l'estat de benestar. És allò que sovint hem explicat com “el que fem i el com ho fem”.

Parlem d'un model transformador que es fonamenta en els valors de l'economia social i solidària, en la recerca de l'interès general, en el bé comú i en la renúncia a interessos especulatius en la gestió dels serveis. El tercer sector social és l'economia social i solidària que gestiona serveis d'atenció a les persones de caràcter social. Agrupades a la Sectorial d'Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, les cooperatives socials estem compromeses amb el nostre entorn i amb les organitzacions i moviments de les que formem part.

Compromís amb el cooperativisme, actuant com a punta de llança per a aconseguir que un nou model de gestió econòmica democràtica s'expandeixi pel conjunt dels sectors d'activitat.

Compromís amb el tercer sector social, contribuint i liderant quan cal per fer efectius els canvis que han de portar ben aviat a la desmercantilització del sector i a situar-lo al lloc que li correspon pel que fa al reconeixement polític i social.

Compromís amb l'economia social i solidària, oferint-nos com a baula de connexió de les diferents famílies que la conformen des de la nostra múltiple pertinença i la voluntat d'integració.

Compromís, finalment, amb una ciutadania que cada cop més demanda noves formes d'actuar, nous models que pensin més en les persones i menys en el capital.

Una part del cooperativisme ens retreu que treballem poc pel moviment i que mirem massa cap el sector social; una part del tercer sector social ens acusa de voler cooperativitzar el sector i ens hi fa sentir aliens. En fi, què hi farem. Suposem que alguna cosa estem fent bé si uns i altres ho veuen així.

No defallirem. Seguirem treballant des de la coherència, fidels als principis que ens guien i als nostres compromisos, amb il·lusió i orgull per la feina feta. La Sectorial és una realitat amb més de 25 anys de trajectòria formada per 180 cooperatives socials grans, mitjanes i petites, esteses per tot el territori, que treballen en tots els àmbits d'activitat dels sectors social i educatiu, i que contribueixen a millorar la vida de les persones. Gairebé 13.000 persones sòcies i treballadores que aporten dia a dia implicació, compromís i qualitat de servei.

Ara fa dos anys, sota el nom ‘La Sectorial que somiem’, posàvem en marxa un procés de treball per construir de forma col·laborativa i participada el pla de treball dels anys vinents. Poc ens pensàvem que una pandèmia es creuaria amb les nostres vides i amb els nostres projectes. Però les cooperatives socials, un cop més, vam estar a l'altura i a més de fer front als reptes plantejats per la Covid-19, vam continuar treballant en dibuixar el nostre futur.

Ja fa molts mesos que les pantalles són alhora finestra i barrera per continuar treballant. Per això hem decidit celebrar el proper mes de juliol la jornada de treball ‘El somni es concreta’. Serà una trobada presencial, on a més de revisar i validar les línies d'acció, aprofitarem per fer el reconeixement i homenatge que es mereixen a les cooperatives i professionals per la tasca feta durant la pandèmia. Volem tancar el curs amb una jornada de treball que ens permeti renovar els nostres compromisos, enfortir lligams i projectar-nos cap al futur.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article