Sense “disminuïts” la inclusió augmenta


La Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) i altres entitats dedicades a la inclusió social de les persones en situació de discapacitat intel·lectual estan de celebració. El motiu? El Consell de Ministres ha aprovat un avantprojecte de llei pel qual es reformarà l'article 49 de la Constitució Espanyola. Això es tradueix en la substitució del terme “disminuït”, pel de “persona amb discapacitat intel·lectual”, més políticament correcte i inclusiu.

Amb aquest canvi, la Carta Magna estarà en consonància amb la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. El document, redactat per l'Organització de Nacions Unides (ONU) va ser ratificat per Espanya el 2008. La mesura significa un punt d'inflexió en el vocabulari no discriminatori.

Fets i no només paraules 

Malgrat que la iniciativa del Govern de Pedro Sánchez ha estat aplaudida per la FCSD, la seva directora general, Katy Trias, considera que arriba tard. La màxima responsable de l'entitat assegura al respecte: “Hem d'eliminar per sempre algunes paraules del diccionari que comporten una visió estereotipada de la discapacitat”.

En aquesta mateixa línia, Trias argumenta: "És imprescindible que la reforma vagi més enllà del canvi terminològic. S'ha d'acompanyar d'una aposta real per la plena inclusió de les persones en situació de discapacitat".

El que venen a voler dir aquestes paraules és que no n'hi ha prou amb bones intencions. I és que durant massa anys, el terme “disminuït” ha condicionat molt negativament les persones amb discapacitat intel·lectual, minvant-ne la dignitat.

Revista amb estil propi 

Des d'Èxit 21, la revista digital de la FCSD, també ens congratulem per la reforma de l'article 49 de la Constitució Espanyola. A més d'articles d'opinió, poesia o entrevistes, el blog inclou un llibre d'estil, complementat pel vídeo “¿Discriminas o respetas?”. A través d'aquest decàleg pretenem inculcar en els mitjans de comunicació un llenguatge respectuós i inclusiu a l'hora de tractar la discapacitat.

El segon punt del llibre d'estil fa referència precisament a la revisió actualitzada del llenguatge. En aquest sentit diu: “No n'hi ha prou que el diccionari indiqui que un terme és obsolet, desfasat o inadequat perquè segueix perpetuant els estigmes i prejudicis. Per això, advoquem per una revisió lèxica actualitzada”. Doncs, sembla que la classe política per fi s'ha adonat que sense “disminuïts” la inclusió augmenta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article