La invalidació de les emocions


Quan parlem d'invalidar les emocions, ens referim a quan es produeix la situació de què els pensaments i sentiments d'una persona són rebutjats, ignorats o jutjats. Hi ha molts tipus d'invalidacions, com pot ser el maltractament físic, l’abús sexual,l’agressió emocional, etc. Entre les invalidacions de menor escala es troben les burles, el rebuig, la desatenció i la subestimació.

Ara bé, el fet d'invalidar una persona no suposa simplement estar en desacord amb ella com moltes vegades es pot confondre, sinó que és tot un procés mitjançant el qual una persona li fa veure a l'altra que les seves opinions i emocions són invàlides, egoistes, boges i en general, equivocades. La persona que ho fa, li farà saber a la invalidada de manera directa o indirecta que els seus sentiments i punts de vista no serveixen o no aporten res. El missatge que es transmet en aquest cas és molt clar: “Tu no importes i per tant estàs equivocada amb el que penses i sents”. 

Les persones que invaliden a altres ho poden fer per diversos motius, algunes vegades de forma conscient i altres, inconscientment. Els abusadors solen utilitzar la invalidació com una eina de manipulació i una arma. Altres potser simplement és que tenen poca empatia emocional i mai han tingut aquests recursos. Altres pot ser que se sentin incòmodes o no saben com actuar davant el dolor o els sentiments de l'altra persona, etc. Les invalidacions es poden fer verbal o no verbalment. Per posar alguns exemples, quan es fa verbalment les següents frases solen ser molt freqüents: “Podria ser pitjor”; “Supera-ho”; “No has entès res”; “Això és una ximpleria”; “I què passa amb els meus sentiments?”; “Fas un drama per qualsevol cosa”,... etc. Quan es produeix de manera no verbal, és a dir, amb accions, ens podem trobar amb situacions com que la persona que ens ho fa abandoni el mateix espai en el qual ens trobem, es quedi en silenci i comenci a ignorar-nos, desviï la mirada quan estem expressant-nos, faci gestos agressius o de desinterès, etc.

Aquest tema ve des de la nostra infantesa, i és que la manera en la qual establim vincles quan som petits té més importància de la que creiem, principalment amb els nostres progenitors, que són un pilar fonamental en la nostra educació emocional. La capacitat de permetre que l'estat emocional d'una altra persona tingui el seu espai i sigui respectat, no és una cosa que tothom entengui o ens ho faciliti. La validació és una eina de comunicació essencial per tal d'expressar amor i acceptació en les nostres relacions i poder establir vincles afectius, és un element bàsic des que som ben petits.

En lloc d'intentar manipular el món emocional dels nens i nenes, hem d'intentar acompanyar-los de forma respectuosa en aquest camí on ells aniran descobrint i experimentant sense por o repressió d'allò que senten. Cada persona sent les seves vivències de forma molt diferent, és per això que si sempre pretenem encasellar i classificar les emocions pot ser negatiu. Perquè els infants creixin emocionalment sans és fonamental que no se sentin sols davant qualsevol situació difícil que hagin d'afrontar. Han de ser escoltats i compresos, d'aquesta forma ells se sentiran lliures per comunicar el que els hi passa i per demanar, segons la circumstància, allò que necessiten de nosaltres.

Tothom com a ésser humà té unes necessitats emocionals bàsiques, tothom té el dret de ser reconegut, acceptat, escoltat, entès, estimat, apreciat i respectat, llavors és quan nosaltres mateixos trobarem que ens sentim segurs, valorats i dignes de confiança amb aquells que ho fan amb nosaltres, i és que no deixa de ser recíproc. És important saber que tots necessitem comunicar el que sentim en cada moment, perquè moltes vegades es reprimeixen les emocions que anomenem “negatives” per no estar socialment ben vistes (com la tristesa, la por...), però no és saludable amagar-les. Totes tenen un motiu per aparèixer i han de ser anomenades, compreses, acceptades i si és necessari, cal sanar-les. Perquè no existeixen emocions bones o dolentes, i com bé diu la frase: “Quan l'emoció no s'expressa, el cos fa mal”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article