Unes colònies per fer possible un món millor!


S’apropa el final del curs escolar i l’inici de la campanya de colònies, casals i campaments d’estiu. A Fundesplai estem preparant aquesta campanya amb molta energia i il·lusió i amb un doble objectiu. D’una banda, volem oferir a totes les famílies un ampli ventall d’activitats lúdiques i educatives de la màxima qualitat i amb totes les mesures de seguretat. Per altra, ens proposem retornar a unes xifres de participació similars a les de 2019, l’any anterior a la pandèmia, i garantir l’equitat pel que fa a l’accés de tots els infants i joves a les activitats de lleure educatiu.

Pel que fa a les activitats, aquest estiu la campanya de Fundesplai portarà per lema “Fem possible un món millor!”. Efectivament, cada activitat tindrà la seva temàtica i es dirigirà a diferents edats, però totes tindran com a denominador comú treballar perquè els i les participants esdevinguin activistes a favor dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, les 17 fites marcades per les Nacions Unides de cara al 2030 per tal d’intentar erradicar la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones del món sense distincions puguin gaudir de pau i prosperitat.

El futur immediat necessita iniciatives que impliquin als infants i joves com a ciutadans del present i que els interpel·li a desenvolupar accions i compromisos per un món millor. Per això, des de Fundesplai proposarem que els nois i noies ho puguin fer a les colònies i casals a través d’aventures, activitats, jocs, ciència ciutadana, educació emocional, sortides, tallers, esport, dinàmiques i molta diversió... però sempre comprometent-se per la convivència i la sostenibilitat, desenvolupant el seu esperit crític i mobilitzant-se per a l’acció.
Alguns exemples de les activitats que farem són les més de 300 tandes dels Casals d’estiu sobre els ODS, que organitzarem en escoles i ajuntaments d’arreu de Catalunya, en els que els i les participants hauran de resoldre diferents “missions” per aturar la pèrdua de biodiversitat, revitalitzar la natura, conservar els ecosistemes... O els més de deu campaments de voluntariat ambiental, tres dels quals organitzats amb El Periódico, en els que els i les joves recuperaran un espai d’interès natural, social o històric prestant un servei a la comunitat a la vegada que aprenen diferents habilitats i també gaudeixen d’activitats lúdiques i de convivència. També la 4a edició dels campus de Periodisme organitzats per Fundesplai i el diari Ara, un dels quals abordarà específicament el Periodisme social, on els joves contactaran amb entitats socials i mediambientals i en faran un reportatge interactiu per difondre la seva missió. I, com a novetat, la 1a edició del campus científic marí, organitzat per la Fundació CRAM i Fundesplai, amb dues tandes, en els que els i les joves es convertiran en “científics” orientats a la investigació, coneixement i conservació del medi marí Mediterrani. A més, el 22 de juliol organitzarem una Acció col·lectiva en favor d'un món millor, en la que hi participaran de forma simultània i descentralitzada en els territoris, tots els infants i joves que aquell dia estiguin participant en els casals a les escoles, esplais i cases de colònies de Fundesplai.

Amb aquestes activitats, i moltes més que es poden trobar al web, també volem fer possible el segon objectiu: arribar al màxim nombre d’infants i joves, retornant als nivells de participació d’abans de la pandèmia, en què vam arribar a més de 68.000 participants.

En aquest sentit, a hores d’ara, podem donar dues notícies: una de bona i una altra de dolenta. La bona és que, avui dia, el ritme en les inscripcions a les activitats d’estiu organitzades directament per Fundesplai ja és força superior al del mateix dia de 2019. Aquesta dada tan positiva denota que les famílies i els infants i joves tenen un gran desig i necessitat de gaudir d’activitats de lleure a la natura. Segurament és cert que existeix l’anomenat “trastorn per dèficit de natura”, i “per dèficit de relacions” i per “excés de pantalles”... I ens agradaria pensar que aquesta bona rebuda també es deu a la confiança que les famílies dipositen en les entitats de lleure pel nostre bagatge i pel que vam demostrar de ser capaços de fer l’estiu passat, quan ens vam convertir en la punta de llança de la resocialització dels infants, després del confinament dur.

Per contra, la mala notícia és que preveiem un fort increment en la petició de beques per a anar de casals i colònies. Des de fa deu anys a Fundesplai organitzem la campanya solidària “Un estiu per a tothom” a través de la qual es fa captació de fons i s’atorguen beques a les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat perquè els seus fills puguin anar a les activitats d’estiu. El 2019 en vam atorgar 5.275 beques i el 2020, 4.667. Però tenint en compte que l’any passat la participació es va reduir a la meitat, respecte al nombre de participants, l’estiu passat va augmentar un 57% el nombre de famílies becades.

Aquestes dades ens fan pensar que enguany les necessitats poden ser molt més grans i que cal mobilitzar la societat per garantir la igualtat d’oportunitats en la infància pel que fa a gaudir del seu dret a un lleure. Per aquest motiu des de Fundesplai fem una crida a particulars, entitats, empreses i administracions a col·laborar en la campanya solidària “Un estiu per a tothom” a través del nostre web. Gràcies per ajudar-nos a fer-ho possible!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article