La Filosofia al servei de la Salut Mental


El passat 15 d’abril vaig tenir l’immens plaer de presentar l’Eloy Fernández Porta com a conferenciant del Festival VilaPensa, un festival de filosofia que se celebra a Vilafranca del Penedès i que ha arribat a la seva 4a edició. L’Eloy venia “requerit” per les entitats que ens dediquem a la salut mental al territori amb la intenció d’afrontar des del pensament la temuda pandèmia de salut mental que la Covid-19 ens deixarà de penyora. Però l’Eloy que va venir a Vilafranca no va resultar ser l’Eloy Fernández Porta autor de títols reeixits de la filosofia contemporània del nostre país com €®0$, AfterPop o Emocionese Así... ni dels més recents L'art de fer-ne un gra massa o Las aventuras de Genitalia y Normativa acabada de sortir del forn, sinó que va ser un Eloy Fernández Porta despullat, un Eloy Fernández Porta que ens parlà en primera persona sobre el patiment que provoca una crisi d’angoixa. L’Eloy ens oferí un discurs poètic d’alta tensió, catàrtic i regenerador, sobre què és el patiment, el dolor, el mal —tema transversal del Vilapensa d’enguany— i ens oferí un exemple eminentment pràctic de com amb el llenguatge, el pensament, l’escriptura, l’oració, podem afrontar fins i tot l’horror més devastador.

Penso per tant, que la filosofia pot aportar molt a les habituals eines de curació del dolor, del patiment, de la malaltia... No és casualitat que un altre filòsof conferenciant en el Festival, el professor Josep Maria Esquirol, dirigeixi a la Universitat de Barcelona una línia de recerca que treballa no només els aspectes ètics de l’atenció medico-sanitària sinó principalment la relació estretíssima que hi ha entre la filosofia —entesa socràticament com a cura de l’ànima—, i aquestes altres ciències de la curació humana com poden ser la Mediciona, la Psiquiatria o la Psicologia.

La filosofia al rescat davant el repte més important que afronta la humanitat en els pròxims anys: una pandèmia de salut mental. Segons un estudi d’ISGlobal publicat recentment la pandèmia de la Covid-19 no només ha afectat la salut física de les persones sinó que ha tingut un impacte sense precedents en la nostra salut mental. Si aquests mals auguris es compleixen, comencem a demanar hora al psicòleg, però no ens oblidem de seguir escoltant i llegint la veu d’aquells qui no es conformen només en saber com són les coses que ens ocorren sinó que també miren de saber perquè ens ocorren.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article