Diem prou al maltractament a les persones grans


Aquesta setmana un entramat de persones i serveis organitzen accions per a sensibilitzar sobre l'encara invisibilitzat fenomen dels maltractaments a les persones grans.

Les Nacions Unides, el 19 de desembre de 2011 va reconèixer l'abús i el maltractament a les persones grans com una problemàtica social d'abast mundial i, per tant, es mereix l'atenció de la comunitat internacional. Per aquest motiu, van declarar el dia 15 de juny com el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i els Maltractaments a les Persones Grans. Aquest dia pretén sensibilitzar a la societat sobre aquesta problemàtica social.

En els darrers mesos, he detectat un augment de les accions vers la violència cap a les persones grans. El fet que la pandèmia provocada per la Covid-19 colpegés durament a la població envellida, i que certes decisions fossin fruit d'un palès edatisme subjacent a la societat actual, sumat a anys de perseverança per part d'entitats per fer front a aquesta problemàtica, va provocar certes reaccions dels col·lectius professionals i de les mateixes persones grans. Algunes d'aquestes reaccions van ser a través de denunciar les múltiples situacions de vulnerabilitat que pateixen les persones grans, la violació dels seus drets i les situacions de maltractament que algunes pateixen en el si de la família, en entorns institucionals o bé en l'àmbit estructural.

També és cert que cada vegada hi ha més professionals formats en l'àmbit de la vellesa i, concretament, per a la detecció i abordatge del fenomen dels maltractaments a les persones grans. El fet, però, que vagin emergint diferents grups de treball, guies i protocols, comissions i serveis, entre altres, entorn aquest tipus de situacions, a vegades pot fer la sensació de perdre la perspectiva, de no saber en quin moment emergeixen i quina relació tenen. En una societat de la informació, la sobreinformació pot ser un punt en contra si no se sap gestionar. En aquest sentit, pensar en l'entramat d'organitzacions que estan mirant cap a aquesta problemàtica social ens pot ajudar en dos sentits: en tenir més clar el sistema organitzacional que s'està generant des d'una perspectiva macro, i adonar-nos que el fenomen dels maltractaments a les persones grans comença (o ha de començar a ser per algunes agendes polítiques) a ser un trending toppic dels àmbits a abordar de forma prioritària.

A continuació, procuraré esmentar algunes entitats i serveis que miren cap a aquest fenomen amb la pretensió de donar suport i visibilitat a les accions que s'emprenen. Això ens podrà ajudar a centrar-nos i entendre en quin moment estem. Per exemple, des de Diputació de Barcelona ofereix formació i acompanyament als territoris de la província així com lidera el Grup de Treball contra els maltractaments a les persones grans.

EIMA és un referent en tant que és l'única entitat especialitzada en l'abús i el maltractament a les persones grans en tot l'estat. La seva col·laboració en les diferents administracions, aconsegueix que la taca d'oli de la sensibilització cada vegada sigui més estesa en el territori català i autonòmic. Justament, durant la pandèmia va oferir píndoles formatives virtuals on s'hi van apuntar persones d'arreu del món, evidenciant que el fenomen afecta en l'àmbit mundial.

El privilegi d'estar en diferents taules em permet veure una panoràmica que em fa preveure un bon futur per erradicar aquesta xacra social.

El sorgiment del Moviment per aturar el maltractament a les persones grans neix el 2019 i actualment ja hi ha més de 83 entitats adherides que inclou l'entitat promotora Provea i EIMA. L'adhesió a aquest moviment compta amb entitats del tercer sector i entitats públiques com Consell Comarcals i Ajuntaments. Enguany, també tenen una interessant proposta pel mateix dia 15 de juny a la tarda.

Des de la pandèmia, ha nascut el Col·lectiu Flora Tristán, un grup de professionals que treballen per prevenir les violències familiars. Aquest grup actiu i dinàmic cerca, a través de les diferents comissions abordar la violència intrafamiliar. Un d'aquests grups, és en l'àmbit de la vellesa. A la seva pàgina web es pot trobar infografies i altres informacions d'interès.

Tanmateix, també s'ha creat durant aquests últims mesos, la Xarxa de territoris per l'envelliment actiu. Una comissió tècnica creada en un inici per territoris com van ser l'Alt Penedès, Anoia, Baix Llobregat i Garraf i que van ser capaces d'organitzar-se per proposar, gràcies al suport de l'Oficina de la Gent Gran Activa (OGGA) de la Generalitat de Catalunya, que s'hi unissin persones tècniques responsables de l'envelliment al seu territori. Enguany, des d'aquesta Xarxa, amb el suport de l'OGGA i sota el lema "PROU" s'ha creat un spot publicitari on es parla de "prou als maltractaments a les persones grans". La implicació de vora 25 comarques i els seus Consells de la Gent Gran fan que l'anunci emotiu i impactant pugui tenir el ressò que es mereix la commemoració d'aquest dia. A més a més, des de les mateixes comarques s'estan generant dinàmiques pròpies i que van en sintonia com la Comissió Tècnica de seguiment de la Guia territorial de l'Anoia per a l'actuació contra els maltractaments a les persones grans que ha dinamitzat les entitats del territori per elaborar el seu primer Tik Tok comunitari per arribar a les noves generacions.

Des de la mateixa Oficina de la Gent Gran Activa de la Generalitat de Catalunya, també hi ha una comissió que treballen per l'abordatge del maltractament a les persones grans. Les mateixes persones grans han elaborat un Manifest per commemorar aquest 15 de juny. Sense la participació, col·laboració i implicació de les mateixes persones grans, no tindria sentit parlar d'un canvi de paradigma en el context social actual.

Ressaltar l'existència d'equips especialitzats interdisciplinaris com l'EAVA (l'Equip d'Atenció a la Vellesa de l'Anoia), el SEAV i el SEAP on la seva raó de ser és concretament l'abordatge de situacions de maltractaments. Aquestes iniciatives són exemples a seguir en d'altres territoris perquè la seva experiència avala la necessitat d'especialització en l'àmbit de la violència en la vellesa. També, però, cal esmentar la mirada especialitzada que tenen d'altres equips i serveis que atenen a persones grans i que és tan necessària com és l'Equip d'Atenció a les Famílies i Envelliment Actiu de l'Alt Empordà.

Altres entitats sensibilitzades i que tenen programes d'accions concretes per aquesta setmana són Amics de la Gent Gran que, en combatre la soledat no desitjada també detecten situacions de risc.

Tant de bo, amb la lectura d'aquest article hi hagi serveis i entitats que responguin que no els he anomenat i que la llista sigui interminable. De moment, fins que no arribem a la repercussió mediàtica i organitzacional que tenen altres àmbits de violència intrafamiliar, tota agenda serà poca.

La interrelació que ha esdevingut en totes aquestes organitzacions, serveis i persones que treballem per combatre el maltractament a les persones grans s'ha enfortit en els últims mesos. Aquí, el treball en xarxa, la implicació i la motivació en aquest àmbit d'actuació ha estat i serà la clau per provocar la transformació esperada en una societat dinàmica i oberta al canvi. Estic convençuda doncs, que "la suma d'esforços multiplicarà els resultats".

Amb tot això exposat, permeteu-me preveure un futur esperançador, on es promoguin polítiques socials transversals que donin suport a accions i serveis concrets per erradicar la violència en la vellesa. Una realitat encara massa oculta per a moltes persones.

Entre tots diem un contundent "PROU” als maltractaments a les persones grans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article