Vacances


Tothom les necessita, d'una manera o d'una altra, sobretot per baixar els nivells d'estrès sigui quina sigui la nostra ocupació diària, i poder renovar l'energia necessària per reprendre la tasca de la nostra professió, vida social, familiar, estudis i afrontar amb salut i serenitat els múltiples obstacles amb els quals ens trobem en el dia a dia.

Tothom té dret a les vacances periòdiques pagades. Ho podem llegir a l'article 24 de la Declaració dels Drets Humans. Però no tothom en pot fer, alguns perquè són imprescindibles, com poden ser els metges, infermeres i altres sanitaris en època de pandèmia com la que estem vivint. Altres perquè han de tenir cura d'algun familiar i molts per un tema econòmic.

Aquest és el segon estiu en el qual les nostres vacances estaran en funció de l'avenç d'un virus anomenat Covid-19, però a l'estiu del 2019, últim estiu en què no havíem de seguir cap norma per evitar contagis llegíem a la premsa que quatre de cada deu persones que viuen a Espanya no es podien pagar ni una setmana de descans. No crec que en aquests dos anys hagi millorat aquesta dada, ans el contrari.

Ens referim a fer les nostres vacances fora de la llar habitual. En el nostre cas, en el nostre país, es donava la paradoxa que després de rebre 80 milions de turistes internacionals, quatre de cada deu persones no es podien permetre unes vacances fora de casa. Els joves també estaven inclosos en aquest grup: més d'un 40% no es podien permetre una setmana de viatge l'any quan viatjar és una de les activitats fonamentals en un món tan canviant i interrelacionat com l'actual.

Què esperem de les vacances? Varia molt segons les persones. Les vacances es viuen diferent i els resultats són diferents així com les expectatives que teníem abans de fer-les. Parlem molt de desconnectar i això té el seu fonament, però el més important és poder connectar amb un mateix, intentar un millor autoconeixement i millorar les relacions amb els altres: familiars i amics.

Per alguns, les vacances són tan estressants o més que quan es treballa al llarg de l'any. Hi ha la falsa creença que les vacances han de sortir perfectes. Moltes vegades s'omplen en excés d'activitats, sobretot quan es fan viatjant, volem veure i viure el màxim en poc temps i això ens acaba estressant.

Sembla que la qualitat ha de guanyar a la quantitat. Els experts diuen que una setmana o deu dies podria ser suficient, sempre que s'inclogui el que ens agrada fer: viatjar o bé fer una vida més tranquil·la de lectura, passejos o senzillament no fer res.

Addicció a la feina. Sembla que les persones que no poden viure sense treballar poden patir una certa angoixa per deixar la rutina diària, que és molt protectora, i enfrontar-se amb la incertesa del canvi d'activitat. Només per salut, cal fer-les. També per un bon rendiment. S'han fet estudis en els quals s'apunta que les persones que no fan vacances tenen més errors a la feina i estan molt menys satisfets que qui les fan.

Hi ha activitats que ajuden a recuperar-se millor? Potser les més relaxants són les més adients així com les que ajuden a prendre més distància de la feina, les que ens ajuden a l'autocontrol, les que ens diverteixen més i són significatives per nosaltres, les que ens fan viure el present en comptes de decantar-nos pel passat o pel futur.

Hi ha psicòlegs que diuen que el nivell de felicitat va pujant al llarg de la primera setmana fins al vuitè dia i a poc a poc va tornant a la normalitat. Suposo que no es compleix de la mateixa manera per tothom.

Us desitjo bones vacances, que siguin molt significatives en l'àmbit personal i us ajudin a desconnectar de la feina, de la rutina i de la maleïda Covid-19, per uns dies...

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article