Els fogons del IV Congrés de serveis bàsics i especialitzats


Tenir l'oportunitat d'estar a la cuina del IV Congrés de Serveis Bàsics i Especialitzats, de Girona, és una experiència vital, per les persones que participem activament en l'organització del mateix, i un desafiament extra, amb aquest temps de pandèmia. Estar en aquest projecte té una gran il·lusió per a mi, comporta un repte significatiu en la trajectòria professional i personal, gràcies al Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya. Conèixer i treballar amb persones de diferents perspectives professionals: socials, educatives i psicològiques amb un objectiu comú, el congrés, sempre és enriquidor i un aprenentatge constructiu, on cada persona forma part d'un tot, una peça de l'engranatge, pel bon funcionament dels fogons de la cuina; cuidar les espècies, barrejar els ingredients, elaborar amb enginy i paciència els plats i treure'ls a la sala amb creativitat i estima. Per gaudir del moment únic.

En les sessions de debat portades a terme des del comitè organitzador amb el lideratge de la comissionada, Pilar Morral, té la gràcia d'haver-ho de fer des de la distància, cadascú des de casa seva. Aquest congrés s'ha organitzat, pensat i planificat condicionat per la pandèmia de la Covid-19, que tot i haver retardat l'esdeveniment, no ha provocat desmotivació dels diferents cuiners i cuineres que estan en plena activitat, perquè el dia 16 i 17 de setembre se celebri aquest IV Congrés.

Col·laborar en la seva preparació és un compromís professional cap a la professió i cap als professionals del territori català. Debatre coneixement és l'essència dels congressos, com també saludar i conèixer a altres persones amb una inquietud pedagògica, social, educativa i psicològica, entre passadissos o durant l'esmorzar. Aquest, també, és l'espai que des del comitè organitzador està pensant contínuament perquè es generi el sentiment de compromís entre tots i totes. El fet de ser un congrés híbrid, entre presencial i streaming, provoca complexitat en el valor en si, però per això els quatre comitès estan treballant i reflexionant per poder estar a l'altura de les circumstàncies.

En la temàtica de “les dependències al llarg del cicle vital; enfortiment i autonomia”, la sensibilitat del lema d'enguany comporta aquest acompanyament que des del congrés es vol oferir a totes les persones assistents i que formaran part activa durant la seva celebració. Tot i que la pandèmia ha estat una situació afegida, els termes de dependència i pandèmia es fusionen i penetren en el cicle vital de les persones. Parlar des de l'enfortiment i autonomia en aquests moments és necessari per poder enfocar les intervencions amb determinisme i seguretat entre professionals i com a persones, ciutadanes.

Celebrar un congrés sempre és una responsabilitat. Aquest any la responsabilitat se li suma la situació sanitària que tots estem patint. L'arribada de les vacunes ens ha alleugerit, però és necessari no abaixar la guàrdia i l'acompanyament entre tots i totes. La responsabilitat de lideratge que està assumint el Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya en celebrar-ho a Girona, coorganitzat amb els quatre col·legis professionals; Pedagogia, Educació Social, Treball Social i Psicologia, és extraordinària. Precisament, el comitè organitzador pensa i distribueix per emfatitzar el debatre, conversar, dialogar, tractar, xerrar dins i fora del congrés durant la celebració, des del primer moment que s'entra en el Palau de Congressos de Girona, amb l'acreditació a les mans, potser sentint música de fons i observar i mirar l'exposició de fotografies, delicadament seleccionades, en el hall del Palau. Posteriorment, ja ens endinsarem en la conferència inaugural, taules i comunicacions, com la cerimònia de cloenda, tot plegat està pensat per un menú degustació, de tot sobre les dependències al llarg del cicle vital; enfortiment i autonomia.

El comitè organitzador també fa front, malauradament, a una realitat indesitjable. I des d'aquí un total rebuig a qualsevol manifestació o conducta discriminatòria d'una persona cap a una altra. Cap agressió té justificació. Per això, el congrés presenta un protocol d'assetjament, que per a totes aquelles persones que tinguin interès a conèixer estarà disponible. El VI Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats es defineix com a espai lliure d'agressions, és un principi fonamental per la convivència d'igualtat i respecte.

Durant la celebració del congrés gaudirem plegats amb quatre extraordinàries representacions lúdiques: teatre, performance, monòleg i música, amb un valor comú el compromís social cap a la ciutadania i pensament crític. Espais distesos, per gaudir visualment i reflexionar des del cor. El dia 16 assaborirem l'escola de teatre de Santa Coloma de Farners “Sal i J3” amb un espectacle creatiu i amb molt simbolisme, just abans d'esmorzar per fer caliu. Testarem “Suspendida” una obra d'art transformista, en clau femenina, després de dinar el primer dia. Després de dos dies intensos de les exposicions i pòsters, la cloenda extraoficial i amb sinergia amb el congrés la “Teresina social”, una esporàdica i divertida manera d'acostar-nos a la cloenda. Acostar-se perquè encara queda la quarta representació i no la menys important, el grup musical familiar de “Xiula”, amb una gran entrega professional i personal a allò social. Sempre hi ha temps per aprendre.

Arribant ja al cafè i al final del congrés, arribaran les propostes per tal de poder traçar i passar el testimoni del següent Congrés que liderarà el Col·legi d'Educadores i Educadors Social, amb la tranquil·litat i el bon sabor que deixa la sobretaula.

Nosaltres estem a punt. Us esperem el dia 16 i 17 de setembre al Palau de Congressos de Girona en el VI Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article