La capacitat resilient dels gossos


Des de fa uns anys el concepte de resiliència s'ha posat de “moda”, i ja sabem què passa quan alguna cosa es posa de moda... Que pot arribar al punt de poder perdre la seva funció, utilitat o fins i tot el seu significat.

El concepte de resiliència prové de la física i s'ha aplicat a l'àmbit social i en especial en el terapèutic humà. En termes físics, resiliència es refereix a la capacitat que té un material o un objecte de tornar al seu estat original, després d'haver patit un fort impacte, torsió, pressió, etc. canviant la seva forma, com per exemple podria ser una pilota de goma.

La resiliència aplicada als humans o a altres animals, vol dir la capacitat de refer-se d'una experiència o vivència traumàtica o d'una situació molt dura que no té per què haver sigut un trauma per la persona o l'animal, però sí que comporta un canvi significatiu i creixement, sempre que s'hagi pogut elaborar.

Els gossos tenen capacitat resilient? Veie-m'ho... De nou, en la nostra relació amb els gossos, sovint i a causa del nostre antropomorfisme desmesurat i egocèntric, portem als gossos a viure situacions complexes en la seva, ja sigui en la seva infància, adolescència, joventut o d'adultesa, com podrien ser la separació prematura de la mare i dels germans, la contínua interrupció de la seva correcta evolució de les seves etapes del desenvolupament, situacions d'alt nivell d'estrès, falta de socialització, situacions de maltractament... Sovint moltes d'aquestes situacions arriben a ser traumàtiques per als gossos i com a conseqüència a viure en estats mentals de patiment.

Quan un gos té una vivència d'aquesta magnitud té l'oportunitat de desenvolupar una capacitat resilient, i que mitjançant el procés terapèutic i educatiu necessari pugui anant donant forma a aquesta resiliència (amb un bon acompanyament per part de la família i d'un bon professional de l'educació canina), que afavoreix aquest canvi, aquesta transformació del gos a través d'un creixement que el porti a un altre estat de la ment on pugui viure d'una manera benestant i gaudir de la vida que es mereix.

Un gos no és una pilota que pots estrènyer amb totes les teves forces i torna al seu estat original com si res hagués passat, però, sí que és un ésser viu amb unes capacitats resilients extraordinàries de les quals podem aprendre i alhora aprendre a afavorir, potenciar i fomentar per tal que aquells gossos que hagin tingut vides amb moltes dificultats puguin tornar a una forma el més semblant possible a l'original.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article