La història dels Jocs Paralímpics


Enguany s'han celebrat els Jocs Olímpics i Jocs Paralímpics a Tòquio, denominats Tòquio 2020, amb un any de retard a causa del virus de la Covid-19 que va paralitzar totes les activitats en el món. Els nostres esportistes paralímpics han superat amb nota els objectius que s'havien proposat, aconseguint trenta-sis medalles en diferents modalitats.

Amb motiu de la celebració dels Jocs Paralímpics, algunes persones s'han preguntat com van néixer. Encara que ja existien des de l'antiguitat, va ser després de la Segona Guerra Mundial quan es van impulsar. La intenció era rehabilitar als soldats i civils que havien estat ferits en aquesta guerra.

Va ser l'any 1943 quan al doctor Ludwig Guttmann li va arribar l'encàrrec de crear una unitat (Unitat Espinal) per a tractar les lesions medul·lars dels seus pacients, a un hospital situat en Stoke Mandeville, al nord-oest de Londres. Ell va establir l'esport com a mitjà de rehabilitació tant físicament com psíquicament. Va tenir tant d'èxit que amb el temps va passar de ser una activitat mèdica per a convertir-se en un esport competitiu. Pràcticament, al mateix temps, sorgeix als Estats Units el bàsquet en cadira de rodes, per la qual cosa l'any 1949 es presenta el primer torneig a escala nacional, creant-se així l'Associació Nacional de Bàsquet a Silla de Rodes.

Els Jocs Olímpics de Londres del 1948 va ser el punt d'inflexió perquè el doctor Guttmann instaurés els Jocs de Stoke Mandeville. Era una competició entre hospitals per a homes i dones que sofrien lesions medul·lars i usaven cadires de rodes; aquest esdeveniment va significar una fita per a crear els futurs Jocs Paralímpics. En principi només s'incloïa l'esport de tir a l'arc. Quatre anys més tard, soldats veterans holandesos es van incorporar als Jocs de Stoke Mandeville que van passar a ser els Jocs Internacionals de Stoke Mandeville. Gradualment, es van incorporar altres esports fins arribar als nostres dies i amb la pressió de diversos països es van poder incorporar esportistes de diferents col·lectius que anteriorment no participaven (persones invidents o amb paràlisi cerebral).

Els Jocs Internacionals van donar pas a les “Olimpíades per a minusvàlids”, fins que en la dècada dels 80 va donar principi el que actualment coneixem com a Jocs Paralímpics. L'any 1988, a Seül es van celebrar per primera vegada en el mateix emplaçament en el qual s'havien efectuat dies abans els Jocs Olímpics (abans se celebraven en ciutats diferents, fins i tot en les Olimpíades de Moscou, no van permetre la participació dels Jocs Paralímpics). El principal responsable del Comitè Olímpic Internacional, llavors Juan Antonio Samarach, va aconseguir que els Jocs Paralímpics se celebressin en les mateixes ciutats. De fet, a partir de Barcelona 92 tots dos jocs aterren en la mateixa seu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article