Coneixem el que transmetem?


Heu sentit mai a parlar sobre l'autoconeixement o el desenvolupament personal? Sembla que últimament s'ha posat de moda i està en boca de tothom. És un camp molt ampli que es pot aplicar en diversos àmbits i avui parlarem de la seva utilitat dins d'una situació molt concreta, l'acompanyament o criança d'un infant.

Durant aquest procés està present l'educació i la transmissió de coneixements, valors, creences... per tal de presentar-li la societat en la qual està inclòs i oferir-li recursos per saber desenvolupar-se en aquesta.

Comencem per un exemple. Si volem ensenyar a algú la lletra "A" està clar que necessitem conèixer-la. Haurem de saber la seva forma, el seu so, quan i com s'utilitza, si s'accentua o no, etc. i com més sapiguem d'aquesta lletra més coses podrem transmetre per ajudar que la coneguin. Ara bé, si nosaltres no la coneixem, no li podrem ensenyar a ningú.

Fins aquí sembla fàcil, tothom que vulgui conèixer sobre la lletra "A" podrà buscar informació fiable sobre el seu origen, la seva gramàtica, la fonètica, etc. No obstant això, no tots els conceptes tenen una aplicació tan precisa i clara com aquest. Dins del món emocional podem identificar i conèixer certes coses i, afortunadament, cada vegada més, tot i que la seva abstracció i subjectivitat ho posen una mica més difícil. O no? Quan parlem del món emocional, coneixem allò que volem transmetre i aportar?

Seguint amb l'exemple anterior, si volem ensenyar a algú la confiança, és un requisit indispensable conèixer-la. Haurem de saber què és, com cultivar-la, com s'expressa, què necessita per a aparèixer, en quins moments desapareix, quins entorns la propicien, etc. i, de nou, com més sàpiga d'ella, millor la podré transmetre. Si nosaltres no la coneixem o vivim allunyats de la confiança, apareix la por i, per tant, no es compleix el nostre objectiu.

Arribats a aquest punt, coneixem el que transmetem? És aquí quan considerem que, per acompanyar a persones, és important tenir aquest autoconeixement per a identificar quines emocions, valors, creences, expectatives... ens mouen, per a poder-les gestionar i, d'aquesta manera, transmetre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article