La greu situació del jovent migrat extutelat


Què està passant amb les joves i els joves extutelats d'origen migrant? Per què es dificulta la recerca de feina en les joves extutelades? Les joves extutelades d'origen migrant sempre han estat amb constant lluita per aconseguir una feina i d'aquesta manera emancipar-se amb tot el que suposa. El mateix sistema provoca aquesta vulnerabilitat al col·lectiu; demanant una emancipació desequilibrada i poc realista amb l'autonomia que agafen els i les joves d'altres col·lectius de la mateixa franja d'edat.

L'emancipació d'una jove o d'un jove necessita i requereix obtenir una feina i és aquí on estrangeria agafa el poder i decideix sobre les seves vides, condicions i el seu futur. Alhora on deixa de tenir sentit la seva lluita i l'esperança de tenir una vida millor que la del seu país d'origen.

Per què avui dia s'ha complicat encara més la situació? Per poder respondre aquesta pregunta, vull explicar que aquest col·lectiu quan es troba sota la tutela, si la seva nacionalitat no és espanyola, se'ls ajuda a tenir documentació i tenen el dret de tenir el TIE amb residència. I és a la majoria d'edat on es desenvolupa la problemàtica perquè el repte estava a obtenir el permís de treball, quelcom molt complicat, ja que suposa aconseguir un contracte de 40 hores setmanals amb la durada d'un any.

Fins fa un any aproximadament el col·lectiu d'extutelats d'origen estranger podia anar renovant la seva documentació amb el permís de residència, tot i la dificultat del permís de treball que es convertia en un obstacle més per tenir una emancipació exitosa.

Actualment el que més preocupa i posa en perill al col·lectiu és la resposta d'estrangeria; i és que les noies i els nois extutelats un cop se'ls caduca la documentació quan són majors d'edat no se'ls està donant resposta i el NIE acaba tenint una resolució no favorable.

Per què és tan preocupant què el col·lectiu d'extutelats no pugui renovar documentació? Perquè ja no es tracta d'aconseguir un contracte de feina i obtenir els objectius pels quals han vingut a Espanya a buscar una vida millor sinó que tot el recorregut que han fet com a menors deixa de tenir sentit i valor. L'accés a estudiar es redueix, l'accés a ajudes també perquè sense documentació no es poden obrir comptes bancaris i infinits punts més que fan impossible una bona qualitat de vida.

Demanem amb urgència una resposta a aquesta necessitat!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article