Són útils les beques culturals?


Cada vegada amb més freqüència, multitud d'organismes, institucions, ajuntaments, i també associacions i federacions, han inclòs en els seus pressupostos una partida destinada a ajuts d'accessibilitat a la cultura i el lleure. Són beques, subvencions i programes que permeten normalitzar la vida social de persones amb dificultats, principalment econòmiques, però també, d'integració o que pateixen qualsevol mena de discriminacions, i que haurien de servir perquè puguin ampliar el seu coneixement en aspectes culturals.

Any rere any, s'intenta augmentar aquesta partida, moltes vegades sense pensar si els objectius inicials per instaurar-les s'han aconseguit o no. En aquest sentit, es podria dir que les beques esportives són de més fàcil avaluació, ja que els esports, d'abast internacional, són iguals a tots els països i per tant serveixen, han servit i serviran perquè persones amb dificultats econòmiques i d'integració puguin aprendre i millorar la pràctica de qualsevol modalitat esportiva. Tenim innombrables exemples de nenes o nens, sobretot nens, de famílies sense recursos que, anys després, s'han convertit en figures en l'esport practicat i, al mateix temps, també veiem com molts destacats esportistes provinents d'altres indrets del món s'han integrat fàcilment a la nostra societat.

Però què passa quan parlem de beques culturals, siguin beques per sardanes o per flamenc, beques per teatre fet a casa nostra o per teatre d'una altra part del món, música tradicional nostra o d'un altre indret? Ens permeten realment aconseguir una comunitat inclusiva?

El que és evident és que cal incentivar a la població a consumir cultura, de proximitat i no, a través de les accions que semblin més oportunes: bons, publicitat, descomptes, etc. Iniciatives que sovint permeten el primer contacte amb el sector cultural. Tot plegat, una tasca que massa sovint esdevé un repte. Però quan parlem d'incentivar a la població a consumir cultura, no totes les accions són vàlides per tots els perfils de persones. Cal pensar en aquelles que manquen de facilitats d'accés a la cultura també hi entren. Així, a més d'aquestes accions concretes, cal treballar per becar aquelles persones que volen millorar el seu coneixement i tenen dificultats, així com impulsar a què consumeixin cultura.

A la Federació d'Ateneus, per exemple, comptem amb tres programes de beques destinats a la integració social: les Beques "Tots hi tenim lloc", dirigides a persones associades als ateneus que fan alguna activitat a les entitats i no poden assumir el cost total de l'activitat; el "Programa d'Ajuts Impulsa't", que va néixer amb la finalitat d'ajudar econòmicament a les entitats federades a programar tallers, exposicions, xerrades i actuacions en viu, i finalment, el projecte "Apropa't a l'Ateneu", que ofereix a dones, infants i adolescents que han patit violència de gènere l'oportunitat de refer llaços amb l'entorn i enfortir les seves relacions socials a través d'activitats culturals i de fer vida als ateneus federats. Tot plegat, un grapat de programes d'ajuts diversos que són una mostra del que es pot trobar amb una simple cerca a Google, pensats tant per a individus com entitats.

Tanmateix, pel que fa a les beques, molt sovint ens trobem que el punt de partida és clar, els mecanismes operatius també, però no es pot dir el mateix dels controls de seguiment i d'avaluació dels programes desenvolupats, tal com apunten la majoria d'anàlisis sobre la matèria. Massa freqüentment, aquests ajuts permeten l'accés a la cultura en un moment específic, però manquen d'un seguiment que permeti garantir la creació de l'hàbit en el consum de cultura.

Que la cultura té un vessant social és indiscutible i això s'ha de denotar en l'oferta com a eina de formació i cohesió social, però també en el suport a l'accés a tothom. Les beques culturals són i seran útils, un instrument per a la integració, però mentre se'n concedeixen i se segueix apostant per aquesta línia de polítiques culturals encertades, cal encertar també amb les fórmules perquè esdevinguin realment efectives.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article