La nostra versió


El tema que tractarem avui és capaç d'estar present en cada moment de la nostra vida i sorprendre'ns constantment facilitant-nos l'existència. Parlarem de la memòria humana, un procediment que implica una repercussió a la nostra quotidianitat molt més elevada del que s'acostuma a pensar.

Què és la memòria? Normalment s'entén aquest procés com un magatzem d'informació al que acudim quan volem recordar alguna cosa de forma conscient i explícita del passat, no obstant això, comencem introduint que va molt més enllà. Seria possible identificar els símbols que formen aquest article sense memòria? Podríem llegir-lo? Podríem decidir si ens interessa o no l'article només amb el títol sense fer ús de la mateixa?

La memòria no actua de forma independent i separada d'altres processos cognitius, per això la resposta a totes les preguntes anteriors és no, no podríem. Això passa perquè malgrat que els nostres receptors visuals puguin rebre la forma dels símbols que componen cada paraula d'aquest article, si no tinguéssim memòria no sabríem identificar que són lletres. De la mateixa manera, per aconseguir donar-li un sentit a aquest text ha sigut necessari aprendre a llegir (i recordar-ho). Per últim, gràcies als nostres records i la resposta emocional que tenim envers, podem identificar si el tema desenvolupat és del nostre interès.

Precisament és aquest conjunt de factors els que creen els nostres coneixements i el bagatge individual i subjectiu que tenim cadascú. Per aquest motiu, encara que és possible compartir experiències idèntiques o molt similars amb diverses persones, no coincidirem en la versió dels fets. Evidentment hi haurà una part comú, però és altament probable que cadascú es fixi en detalls diferents, que els moments rellevants no siguin compartits o, fins i tot, que la reacció envers la vivència desperti reaccions emocionals contràries.

A més de tot això, hi ha un altre element rellevant que afecta la nostra memòria i és precisament el que hem introduït al paràgraf anterior, el fet de compartir-ho. Per una banda, cada cop que recordem estem reelaborant la informació recuperada i, per tant, cada vegada que ho fem existeix el risc d'afegir modificacions. Per altra banda, a l'hora de parlar amb més persones i compartir opinions, és possible afegir nous aspectes externs que complementin el nostre record i que, de nou, el puguin remodelar.

Així doncs, és evident que la nostra memòria és vulnerable i, a l'hora de recordar, no podem obtenir una còpia literal dels fets que van succeir. El que si podrem donar serà la nostra versió influenciada pel que som i les nostres experiències prèvies que, malgrat tot aquest procés, és l'encarregada d'oferir un sentit a la nostra vida i de permetre'ns avançar diàriament sense haver de reiniciar-nos en cada procés.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article