L’Acord de Bangladesh: el David i Goliat de la moda ràpida


L'any 2013 va tenir lloc un dels accidents més greus de la història de la indústria de la confecció: l'esfondrament del Rana Plaza, a Bangladesh, un edifici de vuit plantes que contenia diverses fàbriques de roba. En aquest accident van morir 1.135 persones, i 2.500 van resultar ferides. Aquest accident va sacsejar el sector, i la notícia va donar la volta al món.

Des d'aleshores, més i més persones estan cada cop més sensibilitzades sobre les vulneracions de drets humans i laborals patides per les treballadores de la confecció, i les condicions d'inseguretat en les quals treballen a les fàbriques que produeixen per les grans marques internacionals. Algunes consumidores han optat per deixar de comprar roba a aquestes marques internacionals, com a estratègia de boicot. Tanmateix, quines conseqüències tindria sobre les treballadores si aquesta estratègia es traduís en un tancament de les fàbriques i el seu acomiadament? És possible protegir els llocs de treball d'aquestes persones i garantir una millora de les condicions laborals i de seguretat?

La resposta és sí. La força de la societat civil organitzada, ha demostrat ser capaç d'aconseguir petites grans victòries. La campanya Roba Neta de Setem, branca a Catalunya de la coalició internacional Clean Clothes Campaign, formada per més de 235 organitzacions que operen a 45 països, treballa fent incidència i campanyes de denúncia, per forçar a aquestes grans marques a responsabilitzar-se i posar solució a la manca de seguretat i penoses condicions de treball de les fàbriques dels seus proveïdors.

L'última victòria de la campanya ha estat aquest estiu: la creació d'un nou acord sobre seguretat contra incendis i edificis a Bangladesh. L'Acord va ser creat després del col·lapse de Rana Plaza, i ha significat un canvi real quant a fer les fàbriques més segures. En els seus vuit anys de funcionament s'han dut a terme inspeccions, supervisat reparacions i capacitat a les treballadores en matèria de salut i seguretat laboral en més de 1.600 fàbriques que proveeixen més de 200 marques. Des que es va posar en marxa, més de dos milions de persones treballadores del tèxtil a Bangladesh poden anar a les fàbriques sense por a incendis, ensorraments o accidents que podien haver-se evitat amb les correctes mesures de seguretat. Aquest acord, però, caducava el 31 de maig d'aquest 2021.

Les entitats membres de la Clean Clothes Campaign i altres organitzacions laborals i sindicats hem estat fent molta pressió a les marques per aconseguir la renovació de l'acord. Des de l'enviament massiu de correus electrònics a aquestes empreses, passant per campanyes comunicatives per xarxes, i la creació d'un cronograma on es recullen tots els accidents laborals patits durant el 2021 a la indústria de la confecció i que es podrien haver evitat.

Després de mesos de negociacions i campanya, l'agost de 2021 es va anunciar la creació d'un nou acord internacional. El nou acord continua el treball a Bangladesh, i permet l'expansió a altres països. La campanya vol posar el focus a Pakistan, país on s'han produït també molts accidents.

La feina, però, continua: no totes les marques han signat el nou acord, requisit indispensable perquè les persones treballadores estiguin mínimament protegides als seus llocs de treball. És molt preocupant que grans marques que es proveeixen a Bangladesh com són Adidas, Amazon, Desigual o Ikea, encara no hagin donat suport al nou acord. Altres gegants com Gap o Walmart ni tan sols es van adherir al primer acord després de la tragèdia.

Què podem fer la ciutadania al Nord Global? El primer pas és estar informades sobre com es comporten les marques. Des de SETEM et convidem a seguir i fer difusió de l'actualitat de Roba Neta, i també a participar de les accions de sensibilització i protesta que organitzem al carrer, i a signar les peticions que adrecem a les grans marques al nostre web. Mobilitza't! Entre totes aconseguim canvis!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article