Infants, drets i principi d’equitat


El pròxim 20 de novembre se celebra, com cada d'any, el Dia Universal dels Drets dels Infants. Aquest any farà 32 anys que l'Assemblea General de les Nacions Unides (composta per 193 països) va aprovar la Declaració Universal dels Drets dels Infants i la Convenció sobre els drets de l'infant. L'UNICEF és l'organisme encarregat d'aquesta missió.

Aquesta convenció, com a primera llei internacional sobre els drets dels nens i nenes, és de caràcter obligatori per als Estats signants. Això vol dir que els infants i els joves de qualsevol racó de la Terra, tenen dret a una vida digna: han de créixer en el si de la família, en un ambient de felicitat, amor i comprensió. Necessiten protecció i atencions especials fins a arribar a la seva maduresa física i mental.

I que diu la convenció? Hi ha un total de 54 articles. Cal ressaltar l'article 1, que diu que “s'entén per infant tot ésser humà menor de divuit anys”, i l'article 12, que assenyala que “els Estats garantiran a l'infant el dret d'expressar lliurement la seva opinió en tots els afers que l'afectin...”.

Hi ha altres articles que cal llegir i que expressen diferents drets: el dret a pertànyer a una família, el dret a l'educació, el dret al lleure, el dret a un Habitatge, el dret a la salut; entre altres. Voldria destacar també l'article 3, on s'especifica que “una consideració primordial que s'atendrà serà l'interès superior de l'infant”.

Que vol dir l'interès superior de l'infant? És un principi molt important que significa que tothom arreu del món i per sobre de qualsevol institució, autoritat o llei, ha de protegir i defensar la supervivència i desenvolupament de l'infant. Tothom hem de vetllar perquè així sigui. Aquesta celebració serveix per recordar-nos-ho: cal que defensem els drets dels nostres infants, ara i sempre.

Defensar els drets dels infants, vol dir defensar el seu dret a l'educació, a la salut, al lleure, a l'estimació, el respecte a la diferència, a escoltar-los. Aquesta és una demanda transversal a tothom, perquè malauradament no sempre els infants tenen l'entorn que haurien de tenir. Per aquest tema, com per tots, però especialment per aquest, és clau que apliquem el principi d'equitat. Principi que ens demana que no tractem a tots els infants per igual, sinó que puguem donar a cada infant tot allò que necessita perquè pugui arribar al mateix lloc que els altres.

Per a tot això, les sindicatures locals de Catalunya, com a institució defensora dels drets a la ciutat, tal com està estipulat en la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, us volem fer arribar aquesta informació i assegurar que tots els infants i joves gaudeixin d'una vida digna i plena de drets.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article