D’estar sempre al 100% a trobar motius per a l’esperança: la perspectiva dels cicles


T'has preguntat com afecta la llei dels cicles als moviments socials? I quins beneficis en podem treure si incorporem aquesta consciència? La vida es regeix per cicles. El cicle anual amb les diferents estacions, el ritme circadiari de nit i dia, el cicle menstrual fet de quatre fases amb les seves característiques peculiars de cada una, el cicle respiratori d'inspirar i expirar... Si ens hi fixem en detall, veurem que fins i tot el funcionament bioquímic i cel·lular té una naturalesa cíclica, com també la té el moviment dels planetes.

Malgrat això, ens entestem a negar els cicles en molts àmbits de la vida. Com s'explica sinó l'exigència d'estar sempre al màxim en el camp laboral? O, com a mare, volent arribar a tot i de forma perfecta? Com s'explica que et creguis ser el millor activista i retreguis a la resta la falta de compromís?

Seria com pretendre inspirar i retenir l'aire; seguir inspirant, retenir; inspirar més i retenir; tornar a inspirar... Ja ho veuràs, fes la prova, no crec que arribis gaire enllà! El fet és que la inspiració no pot existir sense l'expiració, i viceversa. Per això cal normalitzar que no podem estar sempre al 100% a la feina, que com a mare l'espifiaré moltes vegades i no vol dir que sigui mala mare per sempre, i que el moviment social on milito no sempre pot estar en lluita activa i permanent, potser de vegades semblarà que vagi enrere.

Les dones tenim la gran sort d'estar clarament més subjectes als cicles perquè tenim la regla. Algunes ho pateixen, d'altres han après a extreure la saviesa de l'energia de cada fase per utilitzar-la al seu favor. Jo, per exemple, no prenc decisions transcendents des de la sensibilitat (de vegades irritabilitat) de la fase premenstrual. Prefereixo esperar-me a tenir una altra perspectiva. En canvi, m'apunto mentalment les coses que em molesten perquè en altres moments del cicle no me n'adono i això em permet anticipar-me.

Un moviment social, com qualsevol altre organisme o sistema, funciona per cicles. Té etapes d'expansió, d'estancament, de retracció, etc. Aplicar aquesta saviesa femenina dels cicles pot ser la clau per sembrar una participació individual respectuosa i recollir bons resultats col·lectius a la llarga. Si podem escoltar què ens aporta de bo cada una de les fases en comptes de lluitar-hi en contra, potser no ens cremarem tan aviat, potser podrem fer algunes reflexions que ens portin a la transformació de l'estratègia. Potser reposarem i agafarem forces per tenir la resistència necessària que ens porta a algunes victòries. I, sobretot, podrem conservar l'esperança i la confiança que qualsevol lluita que vetlla pel benestar de les persones i els col·lectius al final triomfa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article