Llei 8/2021: les persones incapaces no existeixen


El 3 de setembre de 2021 va entrar en vigor la llei que reforma la legislació civil i processal pel suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica. Aquesta nova llei suposa un canvi de gran impacte a l'hora de concebre els drets de les persones amb discapacitat o amb alguna demència.

La normativa recentment aplicada incorpora les directrius dictades a la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat organitzada a Nova York l'any 2006. Aquestes directrius van encaminades a preservar els drets i l'autonomia de les persones amb discapacitat. A l'Estat Espanyol els aspectes vinculats a la capacitat de les persones es trobava fins ara recollit al Código Civil de 1889. És a dir, una normativa del segle XIX determinava els drets de les persones amb discapacitat.

A Catalunya, la situació és lleugerament diferent. L'any 2010 es va publicar el Codi Civil de Catalunya que va incorporar les directrius de la convenció de Nova York. Malgrat que a la legislació catalana s'incorporaven les directrius de la Convenció, aquestes, per qüestions de competència estatal no quedaven plenament incorporades a la nostra normativa, perquè no podien entrar en conflicte amb els aspectes regulats per la normativa estatal.

L'actual normativa té com a eix central el suport a la persona que ho necessiti, i pretén establir el suport que necessita cada persona en funció de les seves necessitats específiques.

Una nova llei que respon a un canvi conceptual

L'aspecte més rellevant de la reforma del Codi Civil estatal respon a un aspecte conceptual. Desapareix la possibilitat d'incapacitar a les persones, això significa que deixaran d'existir les persones incapaces. A partir d'ara, qualsevol individu serà considerat capaç. Aquesta consideració significa molt més que un canvi de terminologia, és una qüestió de drets humans.

Deixar enrere les incapacitacions, significa superar una etapa legislativa marcada pel paternalisme cap a les persones amb discapacitat. Representa un canvi de mentalitat en el que els esforços deixen de centrar-se en la protecció i es comencen a posar en el suport i l'ajut en aquelles qüestions en què es requereixin.

La voluntat de les persones com a eix central

Aquest importantíssim canvi conceptual es tradueix en l'eliminació en l'àmbit de la discapacitat de figures jurídiques com la tutela (que queda reservada als menors d'edat), la pàtria potestat prorrogada, la pàtria potestat rehabilitada i la prodigalitat i atorga valor a mesures voluntàries de suport com són els poders preventius. És a dir, es prioritzaran sempre aquelles solucions que tinguin en compte la voluntat de la persona, respectant el seu poder de decisió.

La guarda de fet i la curatela són dues altres figures jurídiques que adquireixen protagonisme arran de la reforma del Codi Civil. La primera s'ha vist beneficiada d'una millor empara legal pels guardadors de fet, majoritàriament, familiars que s'han d'encarregar de realitzar gestions i tramitacions de la persona a la qual cuiden. La segona, s'ha convertit en la principal mesura de suport d'origen judicial.

Aquesta tindrà un caràcter principalment assistencial, això vol dir que s'aplicarà d'una manera o d'una altra en funció de les necessitats de suport de la persona en qüestió. Només en situacions d'excepcionalitat serà una mesura representativa.

A Catalunya, amb la publicació del Decret llei 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi Civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, la institució de protecció a la persona que reemplaça les tuteles i les curateles serà la de l'assistent, que de forma excepcional podrà ser representatiu.


La nostra visió com a entitat tutelar

Des d'Alzheimer Catalunya celebrem la nova Llei 08/2021, ja que suposa un pas endavant en el respecte dels drets i dignitat de les persones amb demència, considerant-les subjectes de ple dret. Aspecte que portem reivindicant des de fa més de 30 anys. Així i tot, reclamem com a entitat fins ara anomenada tutelar, més informació sobre les diverses aplicacions d'aquesta reforma per tal de poder adaptar-nos a ella amb la màxima precisió possible i seguir garantint així el benestar de les persones amb demència a les que acompanyem.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article