PARTICIPA!, fomentant la participació de les persones amb discapacitat


¿Penseu que les persones amb discapacitat experimenten restriccions a l'hora de participar en la societat? ¿Quins són els factors facilitadors i les barreres a la participació social de les persones amb discapacitat? Aquestes són preguntes a les quals vol donar resposta el PARTICIPA, projecte d'investigació i innovació social, impulsat per l'Institut Guttmann juntament amb entitats socials del sector de la discapacitat.

Tal com estableix la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides del 2006, la discapacitat resulta de la interacció entre les persones i les barreres de l'entorn, les quals eviten la seva participació plena i efectiva en la societat. Per tant, la discapacitat és una qüestió social i no pas individual. Suprimir barreres i reduir la discapacitat és responsabilitat de tots i totes!

L'estudi PARTICIPA parteix de la premissa que les persones amb discapacitat experimenten restriccions a la participació per raó de discapacitat, situació que suposa una vulneració sistemàtica dels seus drets i genera exclusió social. Així, el projecte vol identificar i entendre els obstacles (barreres físiques i socials) i els factors que faciliten (facilitadors) la participació de les persones amb discapacitat en la societat, així com trobar solucions innovadores i transformadores que ens portin cap a una societat més inclusiva.

Les barreres poden ser de caràcter físic o social. Les barreres físiques (o arquitectòniques) sovint són fàcilment identificables, per exemple, la presència d'unes escales per entrar a un restaurant o a un centre comercial. També s'han identificat barreres a l'interior i exterior dels habitatges; a Espanya, més d'1,8 milions de persones amb mobilitat reduïda precisa ajuda per sortir de casa i al voltant de 100.000 persones, que no disposen d'aquesta ajuda, no surten mai de casa (segons un estudi de COCEMFE de 2019). Malgrat que hi ha una normativa espanyola que obliga des de l'any 2017 a què tots els productes, entorns, béns i serveis siguin accessibles, aquesta no s'està complint.

Les barreres socials, en canvi, no són tan evidents, ja que són simbòliques i no materials. Habitualment adoptem actituds discriminatòries sense ser-ne plenament conscients a causa de la concepció social que tenim de la discapacitat, més lligada a la mirada medico-rehabilitadora i la tragèdia personal que a l'enfocament de drets humans. Per exemple, podem parlar d'una actitud discriminatòria quan una persona amb discapacitat es torna invisible quan va acompanyada d'una persona que no té discapacitat, quan entra en un restaurant i pregunten a la seva parella: “On s'asseurà? On la col·locarem?”, com si aquella persona no hi fos present. La cosificació de la persona, el paternalisme i la infantilització són comportaments freqüents que denuncien les persones que participen en l'estudi de l'Institut Guttmann.

En definitiva, el món no està pensat i dissenyat perquè totes les persones hi formin part en igualtat de condicions, quan les persones amb discapacitat s'allunyen de l'estàndard ideal i socialment acceptat, es troben amb barreres físiques i socials que dificulten la seva participació en la societat. En la mesura que transformem els entorns físics i socials en espais accessibles i inclusius, podrem garantir la participació de totes les persones en igualtat de condicions. Si vols construir una societat més inclusiva, entra a la web i PARTICIPA!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article