Els premis a les associacions, són necessaris?


El diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans defineix el terme premi com aquell “do que es confereix públicament en reconeixement d'un mèrit o per a encoratjar algú”. Els premis ajuden a donar la visibilitat que el treball fet es mereix i són una oportunitat perquè altres persones se n'enamorarien igual que els seus autors.

Així, a tothom li hauria d'agradar rebre premis. O com a mínim això podria semblar. Però, encara que no sigui gens habitual, podem trobar casos sonats de renúncies de premis com la del director, músic i compositor Jordi Savall que el 2014 va renunciar al Premio Nacional de Música, en la modalitat de Composició, amb una dotació econòmica de 30.000 euros, que li havia concedit el Ministerio de Cultura dirigit pel ministre José Ignacio Wert. El músic, tot i agrair el premi, va rebutjar el guardó “amb profunda tristesa” pel seu desacord amb la política cultural del ministeri. El compositor va manifestar la seva voluntat que aquell sacrifici fos comprès com un acte revulsiu en defensa de la dignitat dels artistes i pogués, potser, servir de reflexió per imaginar i construir un futur més esperançador pels joves. Savall va argumentar que la seva negativa era per “no trair els principis i les conviccions més íntimes, ja que la distinció procedia de la principal institució de l'Estat responsable del dramàtic desinterès i de la greu incompetència en la defensa i la promoció de l'art i dels seus creadors”.

Evidentment, un reconeixement en forma de premi ha d'estar sempre en sintonia amb la nostra escala de valors i les nostres creences, però també és una necessitat per moltes associacions perquè significa que es valora la feina que estan fent. Els premis volen reconèixer la tasca de les persones o entitats, les actuacions recents de les quals siguin un exemple dels valors o actituds que inspiren el seu sector, fent-los atractius per a la societat i amb impacte en l'interès general i el bé comú. Però els premis donen, a més, un valor afegit, com ara visibilitzar i donar a conèixer el projecte, així com arribar a més persones; l'objectiu final de qualsevol associació.

És ben sabut que les nostres associacions estan necessitades d'un finançament òptim per arribar a complir els seus objectius, així com de reconeixement a la seva tasca diària. De la mateixa manera, cada cop més, les institucions públiques i privades són conscients del seu rol necessari per impulsar i consolidar projectes amb gran potencial d'impacte social, i preparen convocatòries per premiar diversos aspectes d'aquests projectes com poden ser la seva trajectòria, la innovació, la qualitat i el potencial transformador. Aquesta conjunció d'interessos fa que amb més freqüència les entitats optin per presentar-se a una d'aquestes convocatòries, que els hi pot comportar diversos beneficis, com són l'obtenció de finançament per continuar desenvolupant els seus projectes, l'aval que suposa el premi com a una garantia davant terceres persones i la captació i fidelització de noves persones col·laboradores.

Necessitem ser reconeguts des que naixem. És innat en l'ésser humà. Des de petits, evolucionem positivament cap a la maduresa a través del reconeixement, afecte i respecte. Rebre un premi és una manera de veure recompensat l'esforç i la dedicació dipositats en el dia a dia i incrementa la motivació de les persones que hi col·laboren, fent que millori l'ambient de treball i facilitant la captació i retenció de talent. La satisfacció personal és clau cap a la meta comuna d'aconseguir l'èxit dels projectes, sent una reacció en cadena, contagiant optimisme a tot l'equip alhora que es propicia un bon ambient de treball.

A casa nostra, afortunadament la convocatòria de premis dirigits a entitats són cada vegada més freqüents, més reconeguts i més ben dotats econòmicament. Així, podem destacar el Premi Voluntariat, que atorga el Departament de Drets Socials; els Premis Antoni Carné de l'Ens d'Associacionisme Cultural Català o els Premis Ateneus, que des de fa 32 anys convoca la Federació d'Ateneus de Catalunya.

Les associacions tenen ara moltes més oportunitats per aconseguir l'anhelat reconeixement i, sovint, el finançament extra que els seus projectes necessiten per executar-se i generar un impacte en la cohesió social del seu àmbit de referència.

Premis i més premis. Aquest no hauria de ser l'objectiu final de les associacions. No deixem que els arbres no ens deixin veure el bosc. No és sa capficar-se en una cursa a la recerca de reconeixements que ens pot dificultar tenir prou amplitud de mires per observar i analitzar la realitat en tota la seva magnitud. Continuem treballant amb rigor per assolir els nostres fins fundacionals i ben segur que tard o d'hora serà valorat com correspon.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article