Reduir les escletxes per no quedar-se enrere


Acabem l'any 2021 i ho fem convençudes que hem estat capaces de superar amb nota els anys més difícils de les nostres vides, amb una gran capacitat d'adaptabilitat i resiliència. Una vegada més ens sentim orgulloses d'haver superat obstacles en una crisi pandèmica sense precedents pròxims i en un canvi de paradigma en les relacions socials, polítiques i econòmiques, arran de la revolució tecnològica i l'amenaça de la crisi climàtica.

És un context força complicat per gestionar i, sobretot, quan del que es tracta és de mirar de trobar fórmules per fer més just l'espai compartit. Els temps de canvi, normalment, solen obrir escletxes importants entre els que poden seguir les transformacions que se'n deriven i els qui queden enrere. A nosaltres ens toca acompanyar a aquelles persones que viuen situacions o en contextos generadors de més risc de quedar-ne enrere, de quedar al marge de la nova realitat i de les oportunitats que ofereix.

Per això, des de FEDAIA, hem fet el possible per entendre quina és la situació i, amb el coneixement de les professionals que formen part de les entitats, traslladar als poders públics quines han de ser les prioritats polítiques que han d'evitar una escletxa que, per a moltes persones, pot convertir-se en un mur infranquejable. Perquè creiem fermament que les desigualtats no poden marcar de manera irremeiable el futur de la infància i l'adolescència, i en això totes hi hem de posar tot l'esforç i determinació.

Malauradament, tanquem un any en què, una vegada més, hem viscut circumstàncies i situacions tràgiques que han evidenciat algunes de les deficiències del sistema d'atenció a la infància. La mort d'una família en un local abandonat al centre de Barcelona ens ha d'alertar sobre una situació insostenible i moralment inacceptable. Però, a banda d'aquestes circumstàncies que ens colpegen de manera extrema, són moltes les professionals de l'acció social que, amb la seva feina del dia a dia, posen de manifest les moltes altres deficiències del nostre sistema social en relació amb la infància. Per això des de FEDAIA, en el marc de l'Aliança, hem reclamat a l'administració catalana polítiques públiques contra la pobresa extrema i més recursos per l'atenció de les persones en risc d'exclusió, especialment per a la infància i la joventut.

En un futur se'ns jutjarà com a societat per la capacitat que hem tingut de donar oportunitats a totes les persones que la componen. Una societat que es vulgui cohesionada, pròspera i lliure no pot abandonar les persones en situació de vulnerabilitat generada per un sistema i unes estructures burocràtiques que les duen a una lluita per la supervivència que esdevé desigual.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article