Carta als Reis


Pocs dies abans que els Reis d'Orient facin la seva màgia i omplin d'alegria als infants del nostre país, des del Tercer Sector Social fem la nostra carta, en aquest cas ni a Melcior, ni a Gaspar, ni a Baltasar, ni a altres monarques dels quals millor no parlar. Afortunadament, tenim un Govern republicà a qui dirigir la nostra llista de desitjos (necessitats).

Pensem honestament que durant l'any passat ens hem portat força bé. Les entitats d'iniciativa social sense afany de lucre han continuat al peu del canó, fent front a una crisi social cada cop més devastadora pels col·lectius en risc de vulnerabilitat, mentre la pandèmia seguia posant-nos les coses difícils a tots. I ho hem fet oferint-nos, com sempre, de manera lleial a les administracions públiques i als seus responsables polítics.

És cert que alguna vegada ens hem enfadat una mica i hem rondinat (pressupostos); Però ho heu d'entendre; nosaltres esperàvem que es complissin els compromisos i el disgust ha estat gran. A més, el nostre ADN és així: la lleialtat no té per què estar renyida amb la reivindicació.

Per això les entitats socials us volem demanar que el 2022 ens porti tot allò que us hem explicat que ens és indispensable per garantir la qualitat de l'atenció a les persones que fem, la sostenibilitat de les organitzacions i la millora de les condicions laborals de les més de cent mil professionals que treballem al sector. Per això demanem:
Que el 2022 serveixi per posar les bases del triple marc legislatiu. Necessitem la Llei d'Economia Social i Solidària, la Llei d'Acció Concertada i la Llei del Tercer Sector Social per crear el marc de reconeixement i enfortiment que el sector social mereix.

Que el 2022 sigui el que porti, de manera definitiva, la concertació com a model de relació entre sector i administracions per desmercantilitzar els serveis d'atenció a les persones i evitar que grans corporacions i fons d'inversió facin negoci i especulin amb els serveis públics.

Que el 2022 (més aviat que tard) es reverteixin les absències clamoroses de millores en el finançament en el pressupost aprovat. Cal definir un pla plurianual de millores, que tingui concrecions en les tarifes 2022.

Que el 2022 es confirmi que es mantindran els pagaments dels sobrecostos Covid-19 (mòduls fixats al Decret 29/2020) i que es faran extensius a tots els àmbits afectats. La pandèmia no ha acabat i les seves conseqüències encara menys.

Que el 2022 porti gestos públics i compromesos de reconeixement a un sector que ha estat massa sovint oblidat. Una societat rica de veritat és aquell que té cura de sanitaris, mestres i professional socials. Si no, de què han servit els aprenentatges de la pandèmia?

No sabem si el que demanem a la nostra carta és molt o poc. Difícil? Segurament. Impossible? En cap cas. El que demanem és el que necessita un país que aposta per la qualitat dels serveis públics i per una xarxa d'entitats d'iniciativa social sense igual a la resta del món.

Esperant que el 2022 sigui un any millor que el que hem deixat, ens acomiadem manifestant un cop més que seguim creient en vosaltres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article