El Congrés d’Intervenció Psicosocial en Emergències, una cita necessària


El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) organitza el pròxim mes d'abril el I Congrés d'Intervenció Psicosocial en Emergències. Una cita necessària, encara més degut a la situació actual de pandèmia que estem patint i oberta a professionals del sector social, sanitari, periodístic, del món de la psicologia, etc. per tal de reflexionar sobre les intervencions psicosocials en l'emergència des d'una mirada polièdrica i diversa.

Amb un programa carregat de perfils de prestigi i d'expertesa en l'àmbit de les emergències, els assistents al congrés també podran gaudir, entre altres ponents de gran interès, de la presència del psiquiatre i investigador Luis Rojas Marcos, reconeguda figura a escala mundial com a professional expert en la gestió, intervenció i recuperació en situacions d'impacte, que ens parlarà de com superar les adversitats després d'una catàstrofe, emergència o situació d'impacte.

La cita organitzada pel TSCAT tindrà tres objectius: visibilitzar la necessitat de la intervenció psicosocial en situacions d'emergències, compartir les diferents experiències que tindrem l'oportunitat de conèixer, adonar-nos de la qualitat i l'eficiència de les intervencions i, una vegada més, posar en valor el rol de les treballadores socials. Està demostrat que qualsevol situació d'emergència o urgència, de catàstrofes o pandèmies provoca un patiment a la població i demana una intervenció psicosocial d'acompanyament, de relació d'ajuda i de contenció emocional. En aquestes situacions d'impacte les treballadores socials, juntament amb altres professionals que intervenen a una emergència, som professionals essencials per a l'acompanyament de les persones que han estat víctimes d'una situació d'alt impacte emocional.

El TSCAT ha estructurat el congrés en tres eixos fonamentals, la gestió, la intervenció i la recuperació. L'eix de la gestió tractarà sobre com hem de preparar-nos per poder donar qualitat a la intervenció. Sovint les emergències arriben de forma inesperada. Tots els grups de professionals operatius que intervenen en una emergència han d'haver planificat amb anterioritat les seves funcions i tasques. Cada grup tècnic, com els cossos de seguretat, policia científica, bombers, metges forenses, SEM, psicòlegs, treballadores socials, tècnics de Protecció Civil o Creu Roja, entre d'altres, tenen els seus protocols d'intervenció amb l'objectiu d'ajudar la població afectada. Una bona planificació i la comunicació en una emergència són elements importants i és per això que són els temes que obriran el congrés.

Respecte a la intervenció psicosocial, necessària i essència pròpia en les emergències, és rellevant que els diferents perfils de professionals que intervenen entenguem que compartim els mateixos propòsits. En la mesura que treballem junts els resultats milloraran. Parlarem de la intervenció psicosocial en diferents emergències, de la intervenció psicosocial en la crisi sanitària de la pandèmia, parlarem i coneixerem de primera mà com es va intervenir en els atemptats de Barcelona i Madrid, parlarem de la relació d'ajuda, parlarem del que necessita la població en aquests moments de patiment, de l'ètica en emergències o de les noves formes d'intervenció com la no presencialitat, i coneixerem de primera mà com s'han sentit les víctimes en diferents situacions d'emergències.

El tercer eix del congrés serà la recuperació i ho abordarem amb tres mirades diferents, la professional, la de la comunitat i la personal. En la mirada més professional els assistents podran participar en uns tallers simultanis amb el propòsit d'aprofundir en la gestió emocional i l'autocura i potenciar les habilitats resilients de l'equip d'intervenció. També coneixerem quins condicionants s'han de donar per aconseguir que una comunitat sigui resilient i ajudi i acompanyi a la recuperació. Coneixerem quines habilitats d'afrontament i competències emocionals hem de tenir adquirides per poder superar una situació d'alt impacte emocional.

En definitiva, una cita necessària que estarà basada i impulsada en tot moment per professionals amb molta experiència ben segur que ens faran reflexionar sobre i aprofundir pel que la a la intervenció psicosocial en emergències.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article