L’emprenedoria social en temps de pandèmia, una temeritat necessària


Al mes de març de 2020, poques persones es pensaven que aquella situació extraordinària de pandèmia, amb estats d'alarma, confinaments, restriccions excepcionals, serveis bàsics saturats i manca de llibertats personals, es prorrogaria dos anys més tard, sense una data final clara. Durant tots aquests mesos, la societat s'ha vist abocada a innombrables canvis i a una necessitat d'adaptació constant per unes mesures desconegudes per tota la població fins al moment.

Aquests dos anys, són molts els comerços i empreses que han hagut de tancar definitivament, amb les repercussions econòmiques i socials que això comporta. A Lleida, el 18% dels establiments en actiu l'octubre de 2021 van haver de cessar la seva activitat. Fets com aquests tancaments, han suposat, segons un estudi de l'Institut Nacional d'Estadística, que a Espanya augmenti les persones en risc d'exclusió fins als 12,5 milions.

Com és habitual en èpoques de crisi social i econòmica, hi ha un conjunt de persones, moltes vegades invisibles, que s'enduen una de les pitjors parts de la crisi. Si bé hi ha molta gent que han vist disminuir considerablement els seus recursos, les persones en exclusió social han vist aguditzar notablement aquesta situació. Tot i ajuts puntuals a tall de pegat, la manca de recursos i la nefasta distribució d'aquests, han provocat l'augment de persones sense les necessitats bàsiques cobertes.

Un d'aquests drets fonamentals, l'habitatge, no n'ha estat l'excepció. Tot i la moratòria de desnonaments anunciada pel Govern, aquesta no va impedir que durant l'any 2021 es dugessin a terme una vintena de desnonaments diaris (INE, 2021). Durant el 2021, Catalunya ha vist com els lloguers augmentaven un 10,13% respecte a l'any anterior i s'espera que aquest augmenti un 5% més el 2022, segons l'Agència Negociadora del Lloguer (ANA), a causa de l'augment de l'IPC i de polítiques d'habitatge contraproduents com l'ajut pels pagaments del lloguer de persones joves.

Davant aquesta situació, des d'Obrint Portes vam decidir prendre una decisió arriscada, però necessària. Després de rehabilitar habitatges en desús mitjançant masoveria urbana per persones amb dificultats d'accés a l'habitatge com a associació, el maig de 2021 vam decidir transformar-nos en cooperativa.

La necessitat de dedicar temps de qualitat al projecte per poder incrementar el nombre d'habitatges de lloguer assequible, poder reconèixer la nostra tasca contribuint a la inserció laboral, la cooperació des de l'economia social i solidària i la voluntat de treballar pel dret a l'habitatge des de l'educació social, han estat claus en aquesta decisió.

Actualment som tres sòcies, totes educadores socials. Des d'aquesta vessant, situant les necessitats de les persones al centre, treballem per fer créixer el projecte amb l'objectiu principal d'aportar habitatges dignes i assequibles a les persones que no tenen aquest dret garantit. Avui dia, comptem amb cinc habitatges cedits a la cooperativa que han estat rehabilitats mitjançant masoveria urbana per un total de 16 joves. Aquests, gràcies a les hores invertides treballant en la rehabilitació del seu futur habitatge, han obtingut una mitjana de set mesos de carència de lloguer i un lloguer assequible posterior de 3€/m2.

Impulsar un projecte social com Obrint Portes amb les dificultats econòmiques i socials del moment, és una temeritat necessària. Pel present 2022 tenim el repte de fer econòmicament viable el projecte, per tal de poder seguir reproduint un model que dona solució a la degradació del parc d'habitatge i la manca d'habitatges de lloguer digne i assequible a parts iguals. Amb projectes ja tancats, com la rehabilitació de dos habitatges a Igualada mitjançant masoveria urbana i d'altres en fase molt avançada de negociació, afrontem aquest 2022 amb la motivació i satisfacció d'un projecte en el qual creiem cegament.

En una societat capitalista on es vulneren els drets fonamentals de forma flagrant i amb el convenciment que només l'organització i cooperació entre ciutadans és l'única via per fer front a les desigualtats, seguirem aportant una visió social a un àmbit tan especulatiu i mercantilitzat com el del dret (o luxe) de l'habitatge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article