I ara, com em connecto?


Carlos San Juan, de 78 anys, ha iniciat una campanya vers la desatenció de les entitats bancàries a les persones grans. La seva queixa, la qual ja ha rebut el suport d'una part important de la població i les xarxes socials, també ha estat rebuda per part del Govern espanyol i pel Banc d'Espanya. En la seva denúncia pública es fa palès les dificultats de les persones grans a l'hora de ser ateses pel personal de les entitats bancàries, ja que actualment les operacions en aquestes entitats cal fer-les a través de caixers automàtics o per internet.

Però aquestes dificultats en l'atenció és ampliable a les administracions públiques en general. Arran de la pandèmia per la Covid-19, el confinament i les posteriors restriccions, s'ha accelerat la implementació de l'administració electrònica, i moltes de les gestions i tràmits amb l'administració pública es realitzen de forma telemàtica, o amb cita prèvia, si el que es desitja és una visita presencial. En alguns casos, però, demanar aquesta cita prèvia també cal fer-ho de forma online.

Som conscients que la implementació de l'administració electrònica és un pas endavant per millorar la relació entre l'administració i la ciutadania.

No obstant això, hi ha una part de la població que presenta dificultats importants per manca de coneixements i accés que els hi dificulta la realització de tràmits i gestions, ja sigui per no disposar dels aparells necessaris com ordinador, escàner, i accés a internet o bé, dificultats com hem dit de coneixement i navegació per les pàgines web de diferents serveis als quals és necessari accedir.

En els darrers mesos s'han detectat les greus dificultats de la població per ser atesos en organismes com l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), responsable de la tramitació i gestió de l'Ingrés mínim vital i d'altres prestacions; o bé el Servei Ocupació de Catalunya (SOC), responsable de la tramitació de prestacions i subsidis d'atur, renda activa inserció o la renda garantida de ciutadania, entre d'altres.

La manca de cites prèvies, la saturació de les línies per les gestions telefòniques, i l'escassa atenció amb un tècnic que pugui donar suport i assessorament a les demandes de les persones, han dificultat la resposta ràpida i eficaç a una ciutadania amb la sensació d'indefensió.

Aquest greu problema d'accés indirectament ha afectat a altres serveis, com els serveis socials bàsics o entitats socials, que han donat i donen suport i informació en la gestió de prestacions que no són de la seva competència, agreujant la saturació en l'atenció social que ja arrossegaven d'anys enrere.

Anomenem connectivitat a la capacitat d'establir una connexió, una comunicació, un vincle, i aquesta connectivitat administrativa amb la ciutadania avui en dia és molt deficient.

Com a societat i part del col·lectiu afectat, cal reivindicar el nostre paper com agents socials que busca la millora i benestar de la població i no només com a gestors de prestacions. I, tot i que en els últims mesos s'han promogut accions de millora per resoldre els problemes d'accessibilitat, encara queda un llarg camí per aconseguir-ho.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article