La importància de treballar la igualtat en l’àmbit social


Des de fa uns anys la paraula “igualtat” es comenta a totes les empreses com una paraula clau en l'estructura organitzativa. Un valor clau que es troba a la base de totes les institucions. A tothom li agrada omplir-se la boca parlant d'igualtat i són moltes les empreses que utilitzen aquest terme al seu dia a dia. El sector social no podia ser menys i poques són les organitzacions que no treballen en aquest àmbit. La pregunta és: quan treballem veritablement la igualtat? I quan només utilitzem aquesta paraula per donar una bona imatge cap a l'exterior?

En poques setmanes arribarem al dia 8 de març, el Dia Internacional de la Dona. Una data molt important, en l'àmbit mundial, per reivindicar el rol de la dona a la societat. Un dia on la dona és al centre. També és un dia que les marques aprofiten per ser més reivindicatives que mai posant els seus logos amb alguna tonalitat violeta i fer diverses publicacions a favor d'aquesta data i tot el que representa.

Ja fa un temps que quan arriba aquesta data em poso a reflexionar. És molt fàcil fer una piulada dient que des de l'organització celebrem el dia de la dona, però, de veritat les empreses i organitzacions estan tan conscienciades? Fins fa poc a FEPA (Federació d'Entitats amb Projectes i Pisos Assistits) també fèiem algunes publicacions d'aquest tipus. Són fàcils de fer, solen tenir força èxit i dona bona imatge. Quin motiu hi havia per no fer-ho? Això, però, ens permet fer autocrítica com a entitat i plantejar-nos la veritable utilitat d'aquestes accions puntuals, a nivell pràctic i del dia a dia.

És per això que des d'una inicial vocalia de gènere interna, formada per representants de la junta directiva i de l'equip tècnic, es va observar la necessitat d'iniciar un procés per incloure la perspectiva de gènere a la federació, tant a nivell tècnic com entre els i les joves.

En primer lloc, es va executar un Pla d'igualtat intern de l'equip tècnic de FEPA (amb el suport d'una consultora especialitzada), malgrat que per llei la federació no en té obligació per tenir menys de 50 persones en plantilla. Això mostra la nostra predisposició a intentar eliminar aquesta hipocresia latent en molts casos pel que fa a un tema tan seriós com ho és la igualtat.

Per salvaguardar el compliment d'aquest pla i que res quedi en paper mullat, s'ha designat la figura de l'agent d'igualtat, així com una comissió d'igualtat amb reunions mensuals per aconseguir treballar amb perspectiva de gènere en el dia a dia de l'entitat, com també en la gestió i lideratge de la FEPA i les entitats que en formen part (promovent accions en matèria d'igualtat) i, no menys important, en el treball amb els nois i les noies que atén cada entitat.

El nostre desig més gran és el de formar una comissió diversa, paritària i amb representació de tots els territoris, tant de les entitats que treballen amb nois com amb noies. Aquest s'ha convertit en un dels reptes més grans fins ara, ja que, segons les dades recollides per l'Observatori d'Igualtat i Ocupació, el 67% del personal remunerat que treballa al tercer sector són dones i FEPA actualment mostra una estructura molt similar a la del sector (més del 75% de les persones a la plantilla són dones). A més, a la junta directiva, encara que els tres primers càrrecs són ocupats per homes, 5 de cada 9 membres són dones. Per contra, la majoria de persones joves ateses són nois. Per què és un repte, doncs, la creació d'una comissió d'aquestes característiques en un sector tan feminitzat?

De la mateixa manera que hi ha una correlació entre la precarietat laboral i els sectors més feminitzats, a causa d'un sistema patriarcal interioritzat, i una de les mesures de les polítiques d'igualtat seria assolir la paritat (50%) de cada sector de treball, ens trobem amb una molt petita o nul·la participació masculina en accions que es consideren “només de dones” i segueixen sense veure's com a accions beneficioses per a tots i totes per igual. És la nostra tasca, per tant, conscienciar perquè hi hagi una paritat real a comissions tan importants com la d'Igualtat, ja que això deriva en condicions més justes per a tots i totes.

Tots aquests són grans passos que com a federació pensem que són clau. Ara ja no tinc la sensació de publicar contingut sense valor quan arriba aquell dia. Ara sé que tenim un pla d'acció creat especialment per tenir en compte aquest àmbit i un grup de persones que es reuneix periòdicament per vetllar per la igualtat a l'organització. Segurament hi ha molta feina per fer, però sens dubte estem anant en la direcció correcta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article