La Magic Line es reinventa i amb el seu model solidari supera les adversitats actuals


El 20 de març s'apropa i això vol dir que estem a poques setmanes de la Magic Line, organitzada per Sant Joan de Déu, el nostre esdeveniment de referència tant per captació econòmica com per impacte i capacitat de mobilització ciutadana. L'edició 2021 va ser molt complicada enmig de la pandèmia, que ens va obligar a modificar el model per adaptar-nos a la nova realitat. Enguany, que és la novena edició, també hem tingut un inici complicat enmig de l'onada desbocada de la Covid variant Omicron que quasi ens ha col·lapsat. Tanmateix, ara, quan ja veiem que és possible que aquesta edició vagi molt bé, cal identificar el sentit i el valor de la proposta. Ara quan encara tot és possible vull compartir quatre elements que són, a parer meu, cabdals en la Magic Line i penso que es poden extrapolar a altres iniciatives. 

El fracàs existeix i és un bon espai d'aprenentatge. És llei de vida, a vegades treballem i no assolim el que volem. Aquests fracassos són una de les oportunitats d'aprenentatge que tenim. Dels fracassos podem aprendre, dels èxits és molt més complex fer-ho. En aquestes vuit edicions a la Magic Line tenim un llistat gran de fracassos que ens han fet millorar el model.

Mirada llarga, a mitjà termini. Hem de gestionar el dia a dia, i en l'organització dels esdeveniments és evident, però el sentit de la nostra mobilització va més enllà del resultat de l'any. Les organitzacions no lucratives hem d'incorporar dinàmiques estratègiques. No calen grans plans estratègics que col·lapsen les organitzacions durant mesos sinó la visió estratègica en el dia a dia. Sovint el curtterminisme és la moneda que mesura la capacitat dels equips i és un molt mal indicador. A la Magic Line des de fa anys ens plantegem un model escalable a nous territoris, fins i tot més enllà d'on tenim presència institucional. Malgrat que ens costa molt fer-ho, aquesta és la novena edició i en el nostre dia a dia tenim integrat que la Magic Line encara té, sortosament, molt camí per fer.

Fer allò que té sentit que fem. Sembla una obvietat, però no ho és. Normalment, fem allò que ja vam fer i ho fem perquè ja ho fèiem així i aquesta és una dinàmica molt comuna en les entitats del tercer sector, semblant a una espiral sense fi. Hem de fer accions i hem de treballar per transformar la realitat, però discernir l'aportació de valor de l'activisme és bastant necessari. Costa trobar el sentit de què fem al centre dels plans de gestió anual dels pressuposts. Ens sentim molt més còmodes en el nombre concret de la llista d'accions i els indicadors que no sabem què avaluen. % de variació vs any anterior, % d'absentisme, variació del resultat. Confonem els indicadors de gestió, de l'aportació de valor. A la Magic Line vam dedicar, i seguim dedicant, moltes hores en aprofundir el sentit de la proposta. Som cuidadors i cuidadores de les persones més fràgils i vulnerables, i per això proposem una activitat flexible no competitiva, en equip, amb una dimensió solidària, saludable, integradora i respectuosa amb el medi.

L'equip per sobre de la genialitat individual. Entenent l'equip molt més enllà del repartiment de tasques o rols. El treball en equip entès com a generació d'espais de decisió i apoderament de l'altre que sovint implica discrepància i ritmes diferents. Però el més important en la dinàmica de treball en equip és allò que no es veu. El més important és el que senten cadascun dels membres de l'equip. El treball en equips només té sentit quan hi ha confiança en el company, quan la majoria dels membres tenen la percepció que fan aportacions, que son part de l'equip i que se'ls cuidarà i cuidaran. En l'equip motor de la Magic Line no sempre hem viscut aquest sentiment, però crec que enguany anem en la bona direcció i per això un projecte tan complex com la Magic Line serà, un cop més, una realitat fruit d'un engranatge que funciona com un equip.

Tinc la sensació que anem en la bona direcció. La Magic Line és un projecte institucional de Sant Joan de Déu que vol dir que és un esdeveniment dels centres socials i hospitalaris de Sant Joan de Déu. Hem aconseguit una iniciativa amb valors, i compartim amb Oxfam-intermon i Aspassim el premi "Esports amb Valors" per reconèixer que és possible fer esport amb un clar valor transformador. Però el més important és reconèixer que la Magic Line no és nostre. És de cadascun dels milers de participants que la faran possible: famílies, amics, escoles, entitats, i empreses juntament amb professionals, voluntaris, pacients i usuaris. Per això ara, quan encara no l'hem fet, penso que val la pena agrair la dimensió solidària de la nostra societat.

Gràcies a totes per caminar per qui més ho necessita.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article