Reenganxar els joves “desconnectats” del sistema educatiu i laboral


Fa temps que parlem d'abandonament escolar i atur juvenil i la pandèmia i la crisi econòmica i social que aquesta ha desencadenat no ha ajudat. Avui més que mai, a Catalunya, com a tot l'Estat, les dades són preocupants. Com ens indica la Fundació Jaume Bofill, tot i que les dades han millorat en els últims anys, Catalunya es manté per sobre de la mitjana espanyola i europea amb un 15% d'abandonament escolar prematur. Aquesta mitjana canvia molt si comparem nois (19%) amb noies (10%). Com sempre també hi afecta l'origen cultural i el nivell d'estudis i la renda de la família. En relació amb l'atur juvenil, les dades recents ens parlen de més de 33.000 joves (d'entre 16 i 29 anys) sense estudis o només amb l'ESO. Cada un d'aquests 33.000 joves és un potencial adult en situació precària.

La qüestió clau és: on són aquests joves? Un cop abandonen el sistema educatiu reglat, molts d'ells i elles queden fora dels circuits que els poden ajudar a reconnectar-se. Sovint ni tan sols les seves famílies saben com ajudar-los. On poden anar? Qui els pot ajudar? No volen estudiar i no saben de què poden treballar. Són els qui més ajuda necessiten i alhora els qui més difícil ho tenen per trobar-la. Queden a mig camí entre Ensenyament i Treball i cap estament social se n'ocupa.

En aquest context, la formació no reglada és una bona solució. Actuacions com ara els programes Singulars, els Centres de Noves Oportunitats o la Formació Ocupacional són recursos útils per assolir una titulació reconeguda laboralment i reiniciar un procés exitós cap al futur personal i professional.

El repte és com fer arribar aquestes actuacions al jovent “desconnectat”. Recentment, el Servei d'Ocupació de Catalunya ha destinat més de 23 milions d'euros als programes Singulars. Aquests, especialment adients per a joves amb baixa qualificació, ofereixen formació tècnica i acompanyament personalitzat per al disseny d'un itinerari professional adequat per a cada jove. Amb una intervenció programada fins a l'octubre, són una bona opció per reactivar-se i tornar a enganxar-se passat l'estiu a una formació reglada més sòlida o per a buscar una sortida laboral.

Cal que els milers de joves que les successives crisis han situat fora de l'engranatge educatiu i laboral puguin conèixer aquests projectes a través de les diferents entitats col·laboradores, hi facin confiança i es reenganxin així al sistema amb un futur adaptat a cada un o una. Hi tenim molt a guanyar!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article