L’assistència personal, un servei empoderador encara desconegut per a molts


L'assistència personal (AP) sorgeix com a reclam del Moviment de Vida Independent (als anys 60, a Estats Units) amb l'objectiu de garantir la igualtat d'oportunitats de les persones amb discapacitat. L'assistència personal és un servei prestat per un treballador contractat (figura de l'assistent personal) on la persona amb discapacitat és qui rep, gestiona els suports i pren totes les decisions al respecte. És un servei que fomenta l'empoderament i l'autodeterminació, ja que facilita a la persona amb discapacitat prendre decisions sobre la seva pròpia vida, fer-se responsable d'aquestes decisions, assumir riscos i evitar la institucionalització forçosa.

Tal com recull la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, l'assistència personal és un dret subjectiu que recull l'article 19 i es concreta en l'observació general número 5 d'aquest article. No obstant això, encara és un servei molt desconegut pel conjunt de la societat, sobretot a nivell conceptual, ja que implica seguir els principis de la filosofia de vida independent, els quals no estan presents en l'imaginari social. A més a més, a nivell jurídic, també és necessari encara regular algunes qüestions al respecte, tot i que l'assistència personal forma part del catàleg de la Ley 39/ 2006 de promoción de la autonomía personal y atención a las personas en situación de dependencia.

Això comporta que, a Espanya, siguin casos comptats els que accedeixen a aquesta prestació mentre que a nivell internacional ja fa més de 25 anys que s'ha implantat i desenvolupat, per exemple, a països com Estats Units, Gran Bretanya, Noruega o Suècia, entre d'altres. En canvi, a Espanya, segons dades de l'IMSERSO de gener de 2022, menys de l'1% de les persones en situació de dependència té accés a aquest servei.

A l'Institut Guttmann pensem que és fonamental donar a conèixer el servei d'assistència personal i la filosofia de vida independent. La filosofia de vida independent posa el focus en l'empoderament de les persones amb discapacitat com a mitjà perquè puguin autodeterminar el seu propi projecte de vida, en lloc de viure el que altres han decidit per elles.

Des d'aquest enfocament, hem dissenyat i implementat el Pla d'Acompanyament a la Vida Independent per a les persones residents als apartaments de Guttmann Barcelona Life. Aquest programa té per objectius: Promoure l'empoderament i l'autodeterminació des de l'orientació, acompanyament i suport entre iguals; orientar l'autogestió dels recursos de suport per a la Vida Independent que cada persona consideri que necessita, incloent l'AP; donar suport a les persones en l'autogestió de les relacions personals (família i entorn directe) en el procés d'assolir una Vida Independent; promoure l'ajuda entre iguals mitjançant Grups de Suport entre iguals o ajuda mútua.
Fomentar la participació social en els àmbits de formació, ocupació, associatiu, polític, oci, etc.

Les activitats que conformen el pla es concreten en: (a) sessions en format de xerrades o formacions per abordar diferents temàtiques relacionades amb la filosofia de Vida Independent i (b) un acompanyament personalitzat basat en el suport entre iguals.

Amb aquestes intervencions, es busca generar consciència i empoderar la persona sobre determinats àmbits de la seva vida, així com oferir suport a la persona en la reflexió filosòfica sobre els drets i la dignitat inherent a l'ésser humà i la pròpia posició en la societat. En definitiva, impulsem aquest pla perquè creiem fermament a acompanyar a la persona per garantir la seva autodeterminació, i és que, sense autodeterminació no hi ha dignitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article