Violència de gènere: com es produeixen les seves fases


Què és el cicle de la violència de gènere o quines són les diferents fases que pateix una dona maltractada? És un tema complicat, i és que aquestes fases es van succeint les unes a les altres, la qual cosa fa que sigui difícil trencar el cicle, ja que en una mateixa relació, el cicle pot repetir-se moltes vegades i la durada de les seves fases pot ser variable. L'any 1979 la psicòloga americana Leonore Walker va explicar com funcionen els processos de victimització a partir de les seves recerques per tractar d'entendre i de donar resposta a aquesta pregunta. A partir dels testimonis de dones maltractades es va adonar que no són agredides tot el temps ni de la mateixa manera, sinó que existeixen fases per a la violència, que tenen diferents manifestacions i un determinat temps de durada. Això és el que s'ha anomenat el cicle de la violència, una de les teories sobre les dinàmiques internes que es viuen en les relacions violentes. Aquesta teoria contempla l'existència de quatre fases en tota dinàmica de violència relacional.

La primera fase que ens trobem és la de calma, no es detecten desacords i tot es viu de manera idíl·lica. Però, quan el cicle s'ha repetit diverses vegades, la víctima pot començar a tenir la sensació que la calma es manté perquè tot està correcte segons el punt de vista de l'agressor que és, en última instància, el motor del cicle. Després d'això, entrem en la segona fase, que és l'acumulació de la tensió. Per regla general, l'home comença a mostrar-se agressiu i irritable, qualsevol comportament de la dona desperta en ell una reacció de ràbia. Davant d'aquestes situacions, la dona intenta parlar amb ell per a solucionar el problema, i analitzar la causa de la tensió. Ella, per a no molestar-lo, pot optar llavors a no fer res, intenta no expressar la seva opinió perquè intueix que ell li portarà la contrària i podria portar a una discussió. També existeix una reducció de les seves activitats, entrant en una fase d'immobilitat o d'aïllament. Aquesta fase pot durar anys, per això, si la víctima busca ajuda es pot prevenir la irrupció de la fase aguda o d'explosió. 

La tercera etapa és l'explosió violenta, en aquest cas l'home explota, perd el control i castiga durament a la seva parella, verbal o físicament. Per últim, es produeix l'anomenada “lluna de mel” o reconciliació. L'agressor se sent molt penedit de la seva conducta, demana perdó i promet canviar. I realment canvia, durant aquesta fase es converteix en l'home més encantador del món, li fa regals, elogis, la tracta bé... La dona en aquesta situació se sent millor, té a la seva parella prestant-li atenció, responsabilitzant-se de les tasques i estimant-la. És com si tornés a ser l'home del qual es va enamorar. La dona en veure aquests canvis pensa que pot deixar de reaccionar violentament i pensa de veritat que no tornarà a passar res, ja que equivocadament en la nostra societat tendim a relacionar la violència amb l'estrès, el treball, l'alcohol, un “mal dia”, etc. Després del penediment per part d'ell, la dona el perdona i torna a creure en la seva parella. S'ha de prestar especial atenció a les denúncies en aquesta fase, ja que normalment és en aquesta quan hi ha molts errors judicialment parlant.

Hem de recalcar que, no totes les dones experimenten aquest procés exacte, ja que la violència no és sempre cíclica, a vegades apareix de sobte, sense necessitar justificació ni un ritme concret. També és correcte anomenar-lo espiral de violència de gènere, perquè cada vegada que es repeteix el cicle, augmenta la intensitat del maltracte. Per a qualsevol intervenció social és vital reconèixer el moment en el qual es troba la víctima, per així fer una correcta assistència i donar la resposta vàlida i segura que es necessita en aquests casos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

José Manuel Gallego Nieto Mollet del Vallès
1.

Me gustas tus artículos son muy bueno siempre he pensado que escribes muy bien.Mi Abuela diría esta muchacha ahí que ver lo bien que se explica .

  • 0
  • 2

Comenta aquest article