L’especialització professional en salut mental


El mercat de treball s'ha anat complicant en els últims anys amb la irrupció de les noves tecnologies que han transformat les indústries i han connectat el món. Les exigències dels perfils professionals no paren de créixer i les condicions de treball no paren de canviar. Els diferents sectors econòmics cada vegada demanen més flexibilitat, més especialització, més mobilitat, més competitivitat... L'enorme mecanització, digitalització i robotització dels processos productius han fet que les feines menys qualificades perdin pes davant les feines cada cop amb més exigència formativa i competencial. Altrament, aquest fenomen de la reducció de feines no qualificades s'ha incrementat amb les deslocalitzacions de producció a favor de països de renda més baixa.

Un dels col·lectius més afectats per aquest canvi ha estat el de les persones amb trastorn mental greu, històricament vinculats a llocs de treball de poca qualificació tècnica i de gran impacte manual. Per altra banda, en el nostre país hi ha hagut una reducció progressiva de població activa i un augment significatiu de persones amb poques o nul·les possibilitats de treballar. Aquests col·lectius són qui més han patit en els últims anys fenòmens com la globalització, les crisis financeres o l'actual crisi sanitària. Tot plegat dibuixa un escenari bastant desesperançador amb relació a la inserció al mercat laboral de les persones més vulnerables i especialment d'aquelles que tenen un problema de salut mental greu.

Per tant, és evident que la formació contínua i l'especialització professional pot ser la peça clau que desencalli aquesta tendència i cal que en els propers anys es fomentin polítiques actives de formació especialment dirigides als col·lectius més vulnerables si volem garantir l'accessibilitat en igualtat de condicions al mercat laboral ordinari.

Per altra banda, des del sector de l'atenció a persones amb trastorn mental i amb corresponsabilitat amb les administracions hem de reconèixer que no hem estat capaços de crear un entorn amable en l'àmbit de les empreses ordinàries que facilités el traspàs de persones treballadores dels Centres Especials de Treball. Ens trobem davant un model laboral en crisi, cal una reforma integral del nostre sistema laboral i no només parlo de reformes legislatives com l'actual que poca cosa suposen. Ens cal un nou model d'empresa on la persona sigui el centre, cal transformar el sistema econòmic per fer-lo compatible amb la vida i amb la salut mental de totes i tots. Si volem arribar algun dia a la plena inclusió laboral de les persones amb trastorn mental haurem de ser capaços no només de transformar-les a elles sinó també a les empreses que hauran d'acollir-les.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

ferran Vilanova i la ¡Geltrú
1.

per tant, és evident que vostè escriu per no dir res...segueixi així i que passi un bon dia!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article