El son, una necessitat imprescindible per a la salut física i mental


El son es defineix com un fenomen fisiològic caracteritzat per una disminució del nivell de consciència de forma transitòria, periòdica i reversible. Durant aquest procés tenim menys capacitat de resposta a estímuls externs i va associat a canvis posturals com estar estirat i ulls tancats. És, per tant, una funció biològica i fisiològica de l'ésser humà, com ho és menjar, la respiració o la funció cardíaca.

La nostra genètica està feta per tenir una regulació del son normali, en conseqüència, hem de procurar que el cicle del son es produeixi de la manera més espontània possible. La teoria més acceptada actualment per explicar la latència, durada, organització i qualitat del son és la del model de regulació dels dos processos de Borbély. Aquest model contempla la influència del procés homeostàtic (S) i del ritme circadià (C). El procés homeostàtic correspon a la pressió per dormir en relació amb la durada del període de vigília previ. El procés circadià (C) implica el control del cicle somni-vigília des d'un rellotge biològic endogen localitzat a nivell del nucli supraquiasmàtic. Aquest control és exercit de manera independent de la vigília prèvia. Realment no necessitem fer res per tenir son: el que sobretot hem de fer és evitar fer coses que ens vagin en contra de dormir.  

Les persones que no dormen bé presenten més tendència a l'obesitat per alteracions en la regulació del sistema metabòlic. Segons un estudi presentat al congrés de l'Associació Nord-americana, el risc de patir obesitat augmenta un 73% si es dorm menys de quatre hores per nit; un 50% si en dorms 5 i un 23% si en són 6. També s’ha demonstrat que dormir malament afavoreix el risc de desenvolupar la malaltia d'Alzheimer i que causa debilitat del sistema immunològic (i, per tant, més risc d'infeccions). A més, és un factor que està molt relacionat amb patir ansietat i depressió.

Dormir bé és important a nivell individual, però també a nivell social. Dormir malament comporta conseqüències negatives en la salut i provoca que les persones necessitin més atenció sanitària. No descansar prou augmenta el risc de suïcidi, d'accidents de cotxe o d'accidents laborals. En el cas dels menors d'edat augmenta el risc de fracàs escolar. Una revisió publicada a la revista Neurologia va analitzar 30 estudis que relacionen diversos indicadors de qualitat de son i el rendiment acadèmic d'estudiants universitaris. Així, la somnolència diürna deguda a la privació de son disminueix l'atenció i s'associa amb pitjors resultats acadèmics.

A més, la pandèmia ha empitjorat la qualitat del son de moltes persones. Durant la primera onada, la gent va perdre els horaris i les rutines. Ara ja fa temps que hem tornat a les nostres rutines, però haver perdut familiars i amics, els problemes laborals o la por a infectar-se són factors estressants que augmenten el risc de patir insomni. Actualment, s'estima que més de quatre milions de persones a l’Estat espanyol pateixen insomni.

Conscients de la importància per a la salut de descansar bé, a Vall d'Hebron tenim una Unitat Multidisciplinària del Son que disposa d'una consulta monogràfica d'insomni. Gràcies a la teràpia cognitivo-conductual, aconseguim que els pacients aprenguin a dormir bé de nou. La Unitat del Son forma part del Servei de Pneumologia i és una unitat funcional transversal, per poder assegurar la continuïtat assistencial a diferents nivells, atenció primària i hospital, coordinada per dues especialitats mèdiques implicades des de fa més de 25 anys en aquesta patologia.

I què hauríem d'evitar fer per dormir bé? En primer lloc, hem de tenir present el nostre controlador de ritme circadià. Per tant, cal en la mesura del que puguem no tenir horaris irregulars. Convindria, doncs, anar a dormir sempre a la mateixa hora, inclús els caps de setmana, per tal que el nostre rellotge intern que té un cicle de 24 hores no es vegi alterat.

Òbviament, hem d'evitar prendre estimulants com la cafeïna, teïna i fàrmacs estimulants. Això és bàsic sobretot per a les persones que tenen problemes per dormir: no té cap sentit dependre de pastilles per dormir i de cafè per despertar pel matí.

Som éssers diürns, estem programats per dormir quan hi ha foscor i estar desperts quan hi ha llum. Per tant, un estímul lluminós a la nit afavoreix una disrupció del nostre cicle circadià i sabem que amb l'estimulació lluminosa es frena la producció de melatonina. Encara és pitjor si la llum que ens arriba és la del telèfon mòbil, ja que no només ens estimula la llum blava que emet, sinó que també ens estimula intel·lectualment el contingut que consumim (notícies, xarxes socials...). Segons un estudi realitzat a la University of Pittsburgh School of Medicine i els Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units, les persones que revisen més les seves xarxes socials tenen tres vegades més probabilitats de patir trastorns del son.

Per a algunes persones llegir un llibre pot ser una bona opció, però a d'altres els pot alterar també, sobretot si el tipus de llibre exigeix molta concentració o és excitant. D'altra banda, la pràctica de l'esport aporta molts beneficis. És recomanable fer esport d'alta intensitat al matí (córrer o aixecar pesos) i exercicis més relaxants al vespre (ioga o estiraments).

Recordem que dormir no és perdre el temps, sinó invertir en la nostra salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article