Desemmascarem la pressió estètica


La pressió estètica és una de les formes de violència masclista simbòlica que vivim les dones, que condiciona la nostra autoestima, la nostra salut física o mental, la nostra despesa, les nostres relacions o l'accés a recursos; i té un impacte diferent en les dones en funció del seu color de pell, edat, identitat de gènere, capacitats o orientació sexual:

Una dona blanca veurà com, al llarg de la seva vida, centenars de milers d'imatges del sector de la publicitat, la cosmètica o qualsevol expressió cultural o als mitjans de comunicació, idealitzen un cos que no existeix: blanc, prim, jove, depilat, sense estries ni canes, ni cap mena de discapacitat. I destinarà centenars d'euros l'any en acostar-se a aquest cos ideal.

Una dona negra cisgènere veurà com se l'exotitza i se la sexualitza, com es valora una pell més clara o un cabell més llis i com ha de pagar més per disposar de productes de cosmètica o d'higiene capil·lar, per exemple, havent d'anar a botigues especialitzades. Una dona amb algun tipus de discapacitat no es veurà en cap cas representada pel cànon de bellesa. Una dona trans* viurà situacions diàries de discriminació o sexualització.

El passat 8 de març, el Govern va aprovar el Pla d'acció per combatre la pressió estètica que, recollint les actuacions fetes fins ara per combatre-la, crea una política pública específica, coordinada, transversal i basada en la promoció de la igualtat efectiva de dones i homes, adreçada a lluitar contra els estereotips de gènere i la discriminació per aparença física.

El pla dona una resposta política a la violència dels cànons estètics que produeixen i perpetuen els estereotips i les discriminacions de gènere, racials i capacitistes, incrementa la consciència social sobre l'impacte de la pressió estètica i defineix mesures de promoció i prevenció, de regulació, de sanció, d'acompanyament i de reparació. Aquesta mateixa setmana s'han iniciat els treballs consultius, amb expertes i entitats, per a la definició de les accions del Pla d'acció per combatre la pressió estètica. La seva aprovació ens acostarà un pas més a la #NormalitatFeminista.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article